latinica  ћирилица
18/02/2024 |  12:36 ⇒ 14:42 | Аутор: Агенције

Оригинални сценарио "Ратова звијезда" продат за 12.000 евра

Оригинални сценарио "Ратова звијезда" који је глумац Харисон Форд (Хан Соло) оставио у стану у Лондону продат је на аукцији у Лондону за 12.622 евра.
Ратови звијезда (foto: starwars.wikia.com) -
Ратови звијезда (foto: starwars.wikia.com)

Сценарио је коришћен када је Форд био у Лондону ради снимања првог дијела епске саге, изворног назива "Авантуре Лука Скајвокера", у студију Елстре, сјеверно од Лондона.

Четврти нацрт сценарија, из 15. марта 1976. године, купио је аустријски колекционар. 

Форд је у стану, који је у то вријеме изнајмљивао у Лондону, оставио сценарио заједно са распоредом снимања, који је продат за 4.826 британских фунти и писмом агента које је продато за 177 фунти.

Станодавци су пронашли ове предмете и чували их деценијама. Непотпун и неувезан сценарио садржи ревизије и уводи Хана Сола на страници 56.

Филм из 1977. катапултирао је Форда до међународне славе. Глумио је у наставцима "Империја узвраћа ударац" и "Повратак џедаја", прије него што је поновно преузео улогу у "Буђење силе".

Овом продајом постављен је нови рекорд за сценарио "Ратова звијезда", "што показује како је лична повезаност с предметима тако примамљива обожаватељима епског СФ класика.