latinica  ћирилица
18/02/2024 |  12:00 ⇒ 17:25 | Аутор: РТРС

Кошарац: Сарадња са НАТО максимум, чланство - не; вратите се реалности и унутрашњем договору

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац нагласио је да Република Српска подржава ЕУ интеграције и неупитно је да активно ради на испуњавању услова на том путу, императивно заговарајући договор два ентитета и три конститутивна народа.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је указао да, с друге стране, евидентно је да поједини званичници "Тројке" еуфорично причају о европском путу БиХ када оду у ЕУ, али не показују спремност да испуне оно што договоре политички лидери на домаћем плану.

Сасвим супротно, истакао је Кошарац, они у правилу изигравају домаћи договор под утицајем америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија, Кристијана Шмита и других западних ментора.

-Министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић чак иде корак даље, па је на Минхенској безбједносној конференцији говорио о НАТО интеграцијама?!!! Нека не живе сан чланства БиХ у НАТО! Нека престану да дезавуишу људе како у БиХ, тако и Европи и свијету, јер тај филм неће гледати - поручио је Кошарац реагујући на изјаву Конаковића да је на Безбједносној конференцији у Минхену разговарано о сарадњи са НАТО и, како је рекао, будућој интеграцији БиХ у овај војни савез.

Кошарац је нагласио да Српска никада неће дати сагласност за чланство у НАТО, јер је то против њених интереса.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

- Јасно смо рекли да је сарадња са овим војним савезом максимум о којем можемо разговарати. Чланство НЕ. Заиста ми није јасно како то до сада нису схватили. Од интеграција БиХ у НАТО нема ништа. Нити ће бити. Зато нека престану са подмуклом праксом да у међународним и домаћим круговима говоре о НАТО интеграцијама - објавио је Кошарац на Инстаграму.

Умјесто што се по Европи и бијелом свијету баве млаћењем празне сламе о чланству у НАТО, рекао је Кошарац, представницима "Тројке" било би много боље да се врате реалности и унутрашњем договору.

- Сви приједлози СНСД и коалиције из Српске су у складу са Уставом и Дејтоном. На потезу је "Тројка" која треба да то прихвати и да наставимо активности за добијање датума преговора. У супротном, "Тројка" ће сносити одговорност за застој на ЕУ путу! - констатовао је замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац.