latinica  ћирилица
18/02/2024 |  09:56 ⇒ 17:25 | Аутор: РТРС

Каран: Заштита Додика уставна и законска обавеза МУП-а

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран рекао је да је уставна и законска обавеза МУП-а да штити предсједника Републике Милорада Додика и да је то министарство гарант безбједности Српске и свих њених грађана.
Синиша Каран - Фото: СРНА
Синиша КаранФото: СРНА

Каран је рекао да се у Сарајеву води политички, а не судски процес против легално изабраног предсједника Републике Српске са јасном политичком намјером и упозорио да чињеница да су се у томе придружили Суд и Тужилаштво БиХ има трагичне посљедице.

Он је истакао да су Суд и Тужилаштво БиХ показали да су давно изашли из владавине права и да су само инструмент у рукама интересних група, те да је оваквим процесом урушена правна држава, Дејтонски споразум и изгубљено повјерење у поступање правосудих органа.

Говорећи о изазовима пред којим се налази МУП Републике Српске, Каран је рекао да чињеница да су многе терористичке акте у свијету починила лица која су у ранијем периоду била присутна у БиХ или је у тим нападима коришћено оружје из БиХ говори да је БиХ веома атрактивна за радикалне исламисте који је виде као добро мјесто одакле могу дјеловати даље према Европи.

Он је рекао за "Политику" да Српска непрестано упозорава да се у БиХ годинама формирају вехабијске заједнице и параџемати, те да радикални исламисти теже да наметну своју вјеру и законе и у БиХ, због чега је неопходно адекватно реаговање политичких, вјерских и правосудних институција.

Говорећи о безбједносној ситуацији у Републици Српској, Каран је рекао да је стање безбједности повољно и стабилно и да је полиција професионално, законито и ефикасно одговорила на сваки догађај.

Он је навео да МУП већ годинама, уз подршку Владе и предсједника, континуирано ради на јачању својих капацитета и да је много тога урађено на опремању припадника Специјалне антитерористичке јединице и Жандармерије, али да ништа мањи значај немају ни остали полицијски службеници без обзира да ли је ријеч о униформисаној или крим полицији.

Када је ријеч о мигранткој кризи, Каран је навео да се МУП Републике Српске у протеклим годинама ефикасно носи са проблемом и посљедицама мигрантске кризе, те да ће учинити све да тако и остане.

Он је указао да је у 2023. години на територији Српске евидентирано 1.078 миграната који су илегално прешли границу БиХ, што је 77,2 одсто мање него 2022. године и навео да је највећи број миграната поријеклом из Авганистана, 46,7 одсто, те из Марока, 10,7 одсто.

- Пратимо дешавања на глобалном нивоу и у свјетлу дешавања на Блиском истоку размјењују се информације на међународном нивоу. Наставићемо да пружамо помоћ Граничној полицији БиХ у одбрани источне границе БиХ - рекао је Каран.

Он је навео да је у 2023. години у Републици Српској за 3,1 одсто повећан укупан број кривичних дијела у односу на претходну 2022. годину, али да је повећан и коефицијент њихове укупне расвијетљености, као и коефицијент расвијетљености по непознатом починиоцу што је прије свега резултат проактивног дјеловања полиције на терену.

Каран је рекао да је борба против организованог криминала била и остала главни приоритет МУП-а Српске.

"Организовани криминал представља једну од највећих, најопаснијих и најсложенијих глобалних пријетњи која може директно да угрози безбједност и стабилност на међународном плану", истакао је Каран.

Он је додао да је током прошле године процесуирано 12 организованих криминалних група, те да је поносан начином на који су припадници МУП-а Републике Српске одговорили на отварање апликација "Скај" и "Аном", иако су се и сами тиме нашли под посебним безбједносним пријетњама.

Каран је као задовољавајућу оцијенио сарадњу МУП-а Републике Српске са другим агенцијама у БиХ, додајући да она увијек може да буде боља.

Посебно је истакао сарадњу са МУП-ом Србије и Министарством одбране Србије, као подршку у стручном усавршавању и школовању кадра.

Он је рекао да је Обавјештајно безбједносна агенција БиХ недвосмислено у претходном периоду била под политичким утицајем.

- И сами сте били свједоци којакаквих забрана уласка у БиХ грађанима Србије, писцима, новинарима. Надамо се да ћемо сада и са њима успоставити сарадњу у складу са законом - додао је Каран.