latinica  ћирилица
17/02/2024 |  19:55 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Више реда у области пружања услуга смјештаја по принципу "стан на дан" (ВИДЕО)

Измјенама Закона о боравишној такси најављује се више реда у области пружања услуга смјештаја по принципу "стан на дан". Корисници услуга у таквим објектима биће евидентирани као и други гости у туристичко - угоститељским објектима, а све информације биће обједињене у Централном информационом систему . То ће олакшати рад и Пореској управи, инспекцији, али и МУП-у.
Станови - Фото: РТРС
СтановиФото: РТРС

Према подацима АПИФ-а, у Републици Српској је регистровано 2.559 станова за дневни најам, скоро двоструко више него годину прије. Највише их је у Палама, затим Бањалуци, Требињу и Бијељини.

За обавезну легализацију пружања услуге "стан на дан" и завођење више реда у овој области је већина оних којима је ова дјелатност добар начин да своју некретнину уновче. Међу њима је и Зорица Јарић из Бијељине.

- Првенствено из разлога да заштитим себе од неких нежељених дешавања која могу да се догоде у стану, а са друге стране сматрала сам за своју грађанску дужност, јер ипак је то једна врста дјелатности, коју морамо да региструјемо и да држави дамо оно што њој припада - каже Јарићева.

Након прошлогодишњих измјена Закона о угоститељству, ресорни министар Денис Шулић најављује и измјене Закона о боравишној такси, а све информације сливаће се у Централни информациони систем.

- Потребно је Централни информациони систем објединити како хотели и мотели, тако и сваки "стан на дан" који је регистрован, сваку кућу за одмор, сваки апартман који је регистрован, тако да ће и Пореска управа и МУП такође, имати приступ ЦИС-у. Моћи ћемо лакше да контролишемо и ту сиву зону која се тиче изнајмљивања смјештаја - истакао је Шулић.

Ко, гдје и из којих разлога борави у оваквим смјештајима, значајно је и са аспекта безбједности, кажу у МУП Републике Српске.

- Искуства говоре да криминогена лица користе такве објекте, а нарочито лица са потјерница који се скривају у тим објектима, затим лица која се баве производњом и продајом наркотика користе такве објекте за организовање производње и продаје опојних дрога - нагласила је Александра Марић портпарол ПУ Бијељина.

Републичка тржишна инспекција, у прошлој години извршила је око 240 контрола, од чега су 43 биле неуредне.

- Након појачаних акција инпекције на терену, повећа се и број захтјева физичких лица за евидентирање услуга, односно за њихову регистрацију на начин како је то законодавац и предвидио . Управо то и јесте циљ инспекцијског дјеловања - навела је ТО Душанка Николић портпарол Инспектората Републике Српске.

Регистрација услуге је једноставна – уговор са локалном Туристичком организацијом или агенцијом, пријава АПИФ-у и Пореској управи. Посао се исплати, с обзиром да се број регистрованих субјекта у систему "стан на дан" значајно повећава.