latinica  ћирилица
17/02/2024 |  19:46 ⇒ 20:50 | Аутор: РТРС

Предузетници се суочавају са смањењем извоза и недостатком адекватне радне снаге (ВИДЕО)

Чланови Занатско-предузетничке коморе нису против повећања најниже плате, али кажу да су велики доприноси. Износе податак да је у 2023. у поређењу са годином раније производња занатлија и предузетника мања за 30 одсто. Главни разлози су смањење извоза и недостак адекватне радне снаге.
Занатлије - Фото: РТРС
ЗанатлијеФото: РТРС

Високи фискални и парафискални намети, сива економија, смањење извоза, недостатак адекватне радне снаге, основни су проблеми са којим се суочавају занатлије и предузетници.

Пословање би додатно угрозило и подизање прага за улазак у ПДВ систем са досадашњих 50 на 100.000 марака.

- Ако се не повећа тај праг то значи да два посто пореза који плаћамо ми као мали предузетници, бисмо морали да плаћамо 10 одсто, што нам директно смањује профит, а с друге стране нас тјера да повећавамо додатно цијене - каже Владимир Благојевић, Занатско-предузетничке комора.

За 2.500 предузетника из шест локалних заједница подручне коморе у Приједору, највећи проблем представља нелојална конкуренција.

- Евидентно је да у свим локалним заједницама има бар по 30 одсто људи који раде у сивој зони који не плаћају ништа и који праве проблем оним који су у легалним токовима. То је проблем не само за нас, него и за државу. Тражимо да се врати интегритет инспекцијским органима и Инспекторату - сматра Ранко Згодић, предсједник УО Занатско-предузетничке коморе Приједор.

Износ минималне плате од 900 марака мали привредници подржавају, али је кажу да је неопходно да држава учествује у смањењу оптерећења послодаваца.

- Није велика плата 900 марака, али су велики доприноси. Ми смо ишли на то да се мало и држава одрекне доприноса. Да остане 700 марака опорезивање, а да 200 марака не опорезују, а да топли оброк и превоз не опорезују - каже Лазо Шешић, предсједник Занатско-предузетничке коморе Републике Српске.

Да је доброг радника све теже пронаћи сем послодаваца знају то и грађани.Тешко је наћи занатлију да поправи ако ти се нешто у кући.

Занатско-предузетничка комора Српске има 25.000 малих привредника. Просјечна плата у овој области је 1.350 марака. Мали привредници очекују да ће се новим законом о самосталним предузетницима, обезбиједити олакшице за пословање и јасније дефинисати улога занатско-предузетничке коморе.