latinica  ћирилица
17/02/2024 |  14:30 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Градишка: Радници предузећа "Нова ДИПО" поново протестовали (ВИДЕО)

Радници предузећа "Нова ДИПО" из Горњих Подградаца поново су протествовали испред затворене капије предузећа и након тога протестном шетњом исказали незадовољство. Од надлежних траже да пронађу начин за покретање производње и ријеше дуговања према радницима.
Горњи Подградци незадовољни радници Нова Дипо - Фото: РТРС
Горњи Подградци незадовољни радници Нова ДипоФото: РТРС

Око 100 радника "Нове ДИПО" започело је штрајк 31. јануара, након што им је дан раније из управе предузећа поручено да је производња обустављена, да иду кући и да ће им бити понуђен споразумни раскид уговора без прецизног образложења како ће бити измирена дуговања за плате и неплаћене доприносе у протеклих пет година.

- Немамо никаково ријешење да ли смо на годишњем одмору, да ли смо на плаћеном, на неплаћеном, ми ништа не знамо - каже Жељко Вујић радник НОВА ДИПО Горњи Подградци.

Представник радника НОВА ДИПО Горан Гиовић наводи да они само траже да се примјењује закон.

- Значи, да нам дају отказ ако је до отказа и да тај отказ буде по закону. Ми ћемо онда ићи на биро и то је то - поручује Гиовић.

Правник заступник раднике је у име 215 садашњих и бивших радника поднијела тужбу против предузећа и Републике Српске.

- Није извјесно да ће ти спорови бити брзо разрјешени те су се незадовољни радници се окупили овдје да затраже да се држава укључи у рјешавање њихових важних животних питања јер је чињеница да исти немају право на здравствено осигурање, не могу се лијечити, немају право на социјално јер многи су пред пензијом и слично - истакла је Рафаела Љубојевић правни заступник радника.

Незадовољне раднике подржали су представници БОРС-а, многих политичких партија, савјет мјесне заједнице Горњи Подградци и градоначелник Градишке, Зоран Аџић.

- Имамо заиста тешких ситуација гдје заједно раде мужи жена, имају дјецу, имају кредитне обавезе, а ово је овдје све стало - додао је Аџић.

О проблему радника градоначелник је разговарао са предсједником Владе и Републике Српске. Уколико разговори не уроде плодом радници најављују још радикалније облике борбе и блокаду саобраћајница и извоз дрвних трупаца из Козаре.