latinica  ћирилица
16/02/2024 |  18:26 ⇒ 17/02/2024 | 09:18 | Аутор: РТРС

Отворене пријетње предсједнику Српске у ФБиХ - Додик води рачуна када одлази у Сарајево (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик каже да има отворене пријетње у Федерацији и да води рачуна када одлази у Сарајево. Након сједнице Предсједништва СНСД-а, Додик је рекао да је Република Српска финасијски стабилна и најмање задужена у региону. Коментарисао је и отварање преговарачког процеса са Европском унијом. Како је рекао, ако не добијемо зелено свјетло, редефинисаћемо нашу политику, јер ће Европа показати да им отврање преговоре није ни био циљ. Категоричан је да партнери у власти на заједничком нивоу не поштују договор о пакету закона, који је раније био договорен.
Предсједништво СНСД - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Предсједништво СНСДФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Милорад Додик рекао је да има отворене пријетње у Федерацији, што се, каже, могло и чути, и видјети. И као члан Предсједништва имао је додатно обезбјеђење у Сарајеву.

- Одавно смо несигурни и о томе дуго времена водимо рачуна када одлазимо тамо. Још док сам био члан Предсједништва БиХ, имао додатно обезбјеђење из Републике Српске, што у ФБиХ чак и нису знали - истакао је Додик.

Додик и о преговорима са Европском унијом. Не буде ли датума за преговора, биће јасно да је цијела прича била само још једна игра Европе за њихове интересе.

- За њихове потребе да би се некако "испеглала" изненађујућа одлука за Украјину, врше се пртисци, покушава се доћи до неких рјешења, ако буде одобравање без датума онда је то џаба, редефинисаћемо политике - навео је Додик.

Иако цури вријеме за договор о законима који су услов за отварање преговора, радне групе, договорене у Сарајеву, за осам дана нису урадиле ништа. Чак су Закон у сукобу интереса који би, у складу договора у Сарајеву, требало да третира искључиво ниво БиХ, за осам дана вратиле толико уназад, да су укључили и мјесне заједнице. За рушење договора, Додик је окривио америчког амбасадора Мајкла Марфија који, како је рекао, врши притисак на странке у Федерацији.

- То је стари манир Американаца, петљање у унутрашње ствари једне земље. Амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи је амбасадор само у ФБиХ и има утицај само на "Тројку". Он ремети договор из Лакташа, као и договор из Сарајева. И један и други он је "развалио" - изјавио је Додик.

Иако је требало да иде у пакету са осталим законима који су услов за отварање преговора, Закон о спречавању прања новца и финансирање тероризма, због некоректног односа партнера на нивоу БиХ, ипак једобио зелено свјетло у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

- СНСД је био одговоран и дао је подршку јер смо већ на Представничком дому подржали, али и постојала је опасност неке пријетње, јер стално говоре о стављању на црну и сиву листу финансирања, због чега би проблеме могла да имају наша предузећа и банке и то нисмо хтјели да ризикујемо - додао је Додик.

А ризика нема када је ријеч о финансијама Српске. Из властитих средстава смањен је дуг за 400 милиона марака, а Српска је, истиче Додик, најмање задужена у региону. Стабилна је редовно измирује обавезе.

- Ту неће бити застоја. Јануарска пензија је исплаћена увећана за 10 одсто, што повлачи додатна срества од 170 милиона КМ на годишњем нивоу. А, једнако тако увођење борачког додатка за све категорије бораца повлачи додатних 150 милиона КМ годишње - каже Додик.

На све ове показатеље, Додик каже - нема видљивих процеса који би могли да угрозе институционалну, а тиме и политичку стабилност Републике Српске.