latinica  ћирилица
16/02/2024 |  15:33 ⇒ 19:15 | Аутор: РТРС

У највећем граду Српске поскупљује кафа у кафићима (ВИДЕО)

У највећем граду Српске дошло је до нових поскупљења. Уколико се одлучите да прву јутарњу кафу попијете у кафићу у центру града, или да изађете на паузу са колегама, мораћете издвојити више новца.
Поскупљење кафе - Фото: РТРС
Поскупљење кафеФото: РТРС

Цијена кафе порасла је за око пола марке, зависно од кафића у којем сједите. Бањалучани негодују на ново поскупљење, а посебно су огорчени студенти. Из скромног студентског буџета, из којег морају издвојити дио новца за књиге, одјећу, обућу, храну, сада ће морати издвојити више и за шољу кафе у кафићу.

Из Удуржења послодаваца угоститељства и туризма "Хорека" потврдили су да је кафа поскупила. Као разлог наводе повећање минималца и већа издвајања за плате радника да би их задржали.

- То је негдје између 30 и 50 пфенинга. Они локали који су сада то урадили вјероватно су били принуђеи, јер имају додатне трошкове повећањем минималнца. Вјероватно их не могу намирити из властитих средстава па су били принуђени. Генерално гледано, у току прољећних мјесеци па све до љета, скоро сви локали, или велика већина ће подићи цијене. Када је вријеме, назовимо то кризе тј. смаљених буџета код наших грађанам, дешава се да је кафа једини производ који највише иде - каже члан Управног одбора Удружења послодаваца угоститељства и туризма Републке Српске Горан Куртиновић.

Бањалучане брину поскупљења основних животних намирница. Кажу, све посакупљује и храна и пиће.

Поскупљења се највише осјете када је ријеч о цијени сирове кафе која се увози из Индије, тврде наши саговорници.

- До поскупљења је углавном дошло због кафе која се увози из Индије, због напете ситуације на Црвеном мору, тј. дијелу индијског океана, преко кога се врши 12 одсто свјетске трговине. До осцилација цијена је дошло од четири па чак до 20 одсто - рекао је руководилац постројења за производњу кафе Бојан Сувајац.

Власник једног бањалучког локала, Срђан Стојковић каже да је највећи проблем то што угоститељи нису усаглашени око цијене кафе.

- Тренутно је и даље код нас цијена кафе 1,5 КМ, иако је дошло до поскупљења набавне цијене кафе. У догледно вријеме не планирам да поскупи али до љета да за 30 фенинга - каже власник једног кафића у Бањалуци, Срђан Стојковић.

За двије кафе грађани ће сада морати издвојити око пет марака. Бањалучани кажу да је невјероватно да ће сада, разговор са пријатељима уз шољу топле кафе, постати луксуз.