latinica  ћирилица
16/02/2024 |  14:59 ⇒ 19:43 | Аутор: РТРС

Додик: Заштитићемо наша налазишта магнезијума у Лопарама (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да су на истраживаном подручју Лопара, гдје постоје подаци о знатном присуству литијума, пронађене огромне количине магнезијума, чију ће експлоатацију Српска апсолутно заштитити у свом интересу.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Додик је рекао да на овом простору постоји 94 милиона тона руде магнезијума, те да ће на том плану, уколико дође до експлоатације, бити позвани најбољи стручњаци да дају еколошке услове.

- А након тога наш услов биће да се направи фабрика за прераду и да се запосле наши људи, а приход да се дијели "ал пари" или што равноправније што може помоћи у бржем доношењу инвестиционих одлука. Минимално наше учешће биће 40 до 49 одсто ради што бржег доношења наведених одлука - рекао је Додик.

Додик је рекао да ће се учешће договарати са локалним заједницама Српске, јер је то републичка и не може бити имовина БиХ.

- Нећемо дозволити да неко у Европи не поштује еколошке стандарде, извлачи руду, тјера је на вагоне и вози на прераду, а да остави неке рупе. Неће моћи, та рупа мора бити санирана и уређена у складу са еколошким стандардима. Ако нећете, нек она стоји, али видимо велики интерес за то међународних фактора - рекао је Додик и додао да на том плану нипошто и никада неће бити допуштена централизација имовине на нивоу БиХ.

Додик је рекао да се концесије на овом плану могу давати само партнерима који имају тржиште и технологију, те који ће задовољити интересе локалних заједница.

ДОДИК: УСТАВНИМ ПОРЕТКОМ ДЕФИНИСАНО КОМЕ ПРИПАДА ИМОВИНА

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да постоји уставни поредак којим је јасно дефинисано коме припада имовина и да се Закон о сукцесији односи на подјелу имовине бивше Југославије.

- То се, прије свега, односи на имовину која је била мимо простора бивше Југославије. Ријеч је о објектима амбасада, конзулата, дипломатских представништава, одмаралишта и свега осталог - рекао је Додик на конференцији за новинаре.

Додик је истакао да Американци лажно тврде да је уговор о сукцесији одредио коме припада имовина.

- То није могуће и није тачно. Постоји уставни поредак којим је јасно утврђено коме припада имовина. Они мисле да су силеџије које могу да наметну све, па и ово питање о чему упорно говоримо - додао је Додик.