latinica  ћирилица
16/02/2024 |  14:29 ⇒ 17:23 | Аутор: РТРС

Прњавор: Обновљена зграда Основног суда (ВИДЕО)

У Прњавору је отворена обновљена зграда Основног суда коју је финансирала Делегација ЕУ у БиХ, а опремање објекта омогућила је Влада Републике Српске.
Прњавор-обновљена зграда суда - Фото: РТРС
Прњавор-обновљена зграда судаФото: РТРС

Свечаности су присуствовали министар правде Републике Српске Милош Букејловић, шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер, предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Халил Лагумџија, предсједник Основног суда Драган Ивић и градоначелник Прњавора Дарко Томаш.

У објекту су адаптиране суднице и писарница, изграђена је нова сервер соба, реконструисана је електроинсталациона мрежа, постављена термоизолациона фасада, а приступ је прилагођен и лицима са потешкоћама у кретању.

Министар правде Републике Српске Милош Букејловић, који је данас у Прњавору присуствовао отварању реконструисане зграде Основног суда, истакао је да успјешна сарадња са Делегацијом ЕУ у БиХ траје већ 15 година, те да је настављен добар низ заједничке обнове правосудних институција.

- Са шефом Делегације ЕУ Јоханом Сатлером смо прије двије седмице имали прилику да отворимо реконструисану зграду суда у Мркоњић Граду и то је најбољи показатељ да ми у Делегацији ЕУ имамо партнера - изјавио је Букејловић.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер рекао је да се заједничким присуством са министром правде Републике Српске Милошем Букејловићем отварању реконструисане зграде Основног суда у Прњавору отвара још једно ново поглавље у дугогодишњој сарадњи коју ЕУ има са правосуђем.

Сатлер је рекао да је у протеклим годинама ЕУ уложила више од 50 милиона евра у инфраструктуру правосуђа и правосудних институција у оквиру сарадње.

- Други дио који је једнако важан јесте оно што називамо "софтвером", односно законодавством и законодавним оквиром. Данас смо остварили добар искорак у Дома народа /Парламентарне скупштине БиХ/ усвајањем Закона о спречавању прања новца и финансирања тероризма. То је веома важан закон у смислу, прије свега борбе против корупције и организованог криминала - навео је Сатлер.

Отварањем реконструисаног објекта Основног суда у Прњавору, у који је уложено око 600.000 КМ, створени су бољи услови за рад, а град је добио једно репрезентативно здање, истакао је данас предсједник овог суда Драган Ивић.

Ивић је рекао да су урађени унутрашњи грађевински радови, замијењене све инсталације, постављена спољна термоизолација, промијењен кров, урађена хидроизолација, архивске просторије, све остале просторије и паркинг иза Суда.

- Добили смо једну репрезентативну зграду за овај град, за институције правосуђа Републике Српске и БиХ - изјавио је Ивић.

Обнова Основног суда у Прњавору дио је шире подршке ЕУ у санирању зграда судова и тужилаштава у БиХ.

До сада су уз финансијску подршку ЕУ обновљени и изграђени објекти за 32 правосудне институције у 17 општина и градова у Републици Српској и Федерацији БиХ.