latinica  ћирилица
16/02/2024 |  13:45 ⇒ 13:51 | Аутор: РТРС

Стевандић са Сатлером: Што прије затворити ОХР

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненада Стевандића изјавио је у разговору са шефом Делегације ЕУ у БиХ Јоханом Сатлером да је потребно што брже испуњавати свих 14 кључних приоритета, што укључује и затварање ОХР-а који треба претворити у канцеларију ЕУ.
Стевандић и Сатлер - Фото: Уступљена фотографија
Стевандић и СатлерФото: Уступљена фотографија

Стевандић је рекао да канцеларија ЕУ треба да надгледа и подржава процес придружења, што би довело и до смањивања политичких тензија унутар БиХ.

Он је напоменуо да је Република Српска демократско друштво које парламентарно доноси своје законе и неће прихватити никакво спољашње наметање и мијешање у њен законодавни процес.

Стевандић сматра да је поштовање дејтонског принципа договора три народа и два ентитета, без уплитања међународне заједнице, једини темељ за исправно политичко дјеловање унутар БиХ, наводи се у саопштењу из Народне скупштине Републике Српске.

Током састанака којем је присуствао и шефа бањалучке Канцеларије ЕУ Симон Гверини поновљен је став да институције Републике Српске, заједно са представницима Европске уније остају посвећене европским интеграцијама БиХ.

Стевандић је навео да је тај циљ у овом тренутку политички у застоју због присутности нелегалног високог представника који намећући своје одлуке, успорава процес европских интеграција, те дјелује антидемократски и антиевропски, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

На састанку је наглашено да саговорници имају добру и отворену комуникацију, те да постоји воља за разговор о свим питањима.

Како се наводи у саопштењу, потврђена је и даља сарадња с циљем спровођења свих потребних реформи како би се наставиле европске интеграције, уз поштовање унутрашњих политичких процеса и принципа демократије.

У саопштењу се наводи да се на састанку разговарало о активностима и кључним питањима везаним за процес европских интеграција.