latinica  ћирилица
16/02/2024 |  12:09 ⇒ 13:30 | Аутор: РТРС

Утврђен Нацрт закона о припајању дијела града Зворника општини Лопаре

Влада Републике Српске утврдила је данас Нацрт закона о припајању дијела града Зворник општини Лопаре.
Влада Републике Српске - Фото: Уступљена фотографија
Влада Републике СрпскеФото: Уступљена фотографија

Овим законом припојиће се дио насељеног мјеста Кисељак на подручју града Зворник, насељеном мјесту Подгора на подручју општине Лопаре.

Ријеч је, наиме о подручју укупне површине 192,69 хектара. Доношењем наведеног закона створиће се бољи услови изградње, развоја и одржавања основне инфраструктуре, пружања и кориштења комуналних и других услуга за становништво подручја које се припаја општини Лопаре, а посебно управљање јавним путевима и комуналним отпадом од стране општине Лопаре, а што ће за резултат имати побољшање услова живота становништа на том подручју, наведено је у саопштењу Бироа Владе за односе с јавношћу.

О овој територијалној промјени постоји сагласност града Зворника и општине Лопаре.

Влада Републике Српске усвојила je Информацију у вези накнаде за дистрибуцију мјеница и овластила министра финансија да са Агенцијом за посредничке, информатичке и финансијске услуге потпише нови уговор о регулисању накнаде за дистрибуцију мјеница.

Министарство финансија пушта у употребу и врши дистрибуцију образаца мјеница путем поменуте Агенције, а накнада за чување и дистрибуцију се регулише путем склапања уговора. Тренутно Агенција наплаћује од Министарства финансија 10 одсто средстава остварених продајом мјеница.

Имајући у виду да је Агенција за посредничке, информатичке и финансијске услуге утврдила да су повећани трошкови дистрибуције због промјене цијене горива, те да је дошло до повећања осталих трошкова, затражено је да дође до измјене у регулисању накнаде између Министарства финансија и Агенције, на начин да се Агенцији исплаћује 20 одсто од износа средстава остварених продајом мјеница.

Влада Републике Српске је размотрила Информацију о припремним активностима за седми састанак Пододбора за транспорт, енергију, животну средину и регионални развој између ЕУ и БиХ.

Влада је донијела je Рјешење о давању сагласности привредном друштву Икспулс из Бањалуке да може обављати дјелатност производње наоружања и војне опреме, као и да проценат улога страног правног лица може бити виши од 49 одсто у основном капиталу друштва, из разлога оправданости интереса због планираног покретања производње, обезбијеђеног тржишта за производе и запошљавања радника.

Друштво ће се бавити углавном производњом и прометом наоружања и војне опреме за ино-купце.