latinica  ћирилица
16/02/2024 |  11:44 ⇒ 12:25 | Аутор: РТРС

Представљен роман "Послије забаве" Стеве Грабовца у Костајници и Новом Граду (ВИДЕО)

У Костајници и Новом Граду представљен је роман "Послије забаве" аутора Стеве Грабовца. Ријеч је о роману који је награђен НИН-овом наградом.
Представљен роман "Послије забаве" аутора Стеве Грабовца - Фото: РТРС
Представљен роман "Послије забаве" аутора Стеве ГрабовцаФото: РТРС

Тема романа на којем је Грабовац радио скоро четири године је веома опширна. Приказује детаље једног злочина који се десио у рату,па до савременог доба и посљедица тог злочина.

- Оквирно речено тема приче се врти око једног злочина,а онда прати судбину људи који су на неки начин повезани са тим догађајем.Кроз одређене временске периоде,односи се на једну генерацију која је стасала у рату и прича на неки начин о немогућности писања једне књиге о тако страшном злочину - каже Грабовац.

Библиотеке у Костајници и Новом Граду потрудиле су се да међу првима промовишу роман и да га понуде својим читаоцима.

- Ми смо имали у плану и раније да га угостимо и договорили термин, али Стево је у међувремену добио и награду што нас јако весели - рекла је Тамара Зрнић директорка Народне библиотеке у Костајници.

Маја Јованић Костадиновић директорка Народне библиотеке у Новом Граду каже да је занимљиво да је добитник НИН-ове награде први пут гост у Новом Граду.

- Оно што је исто занимљиво да је Стево Грабовац први добитник НИН-ове награде из Републике Српске - додала је она.

НИН-ова наград је најзначајније регионално признање за књижевно дјело. Након 34 године дошла је у руке писца из Босне и Херцеговине.