latinica  ћирилица
16/02/2024 |  08:35 ⇒ 11:39 | Аутор: РТРС

Берлински филмски фестивал у знаку политике и гламура

Црвени тепих 74. Берлинског филмског фестивала синоћ није био поштеђен политике, пошто су демонстранти и познате личности привукли готово идентичну пажњу у главном граду Њемачке, пренио је Ројтерс.
Берлинале (фото: EPA-EFE/CLEMENS BILAN) -
Берлинале (фото: EPA-EFE/CLEMENS BILAN)

Екипа ирске историјске драме "Small Things Like These", укључујући и глумца номинованог за Оскар Килијана Марфија и продуцента Мета Дејмона, појавили су се на фестивалу Берлинале, као и њемачке звијезде Ларс Ајдингер и Хајке Макаташ.

Ројтерс наводи, да је тепих привремено "преузело" десетак професионалаца из филмске индустрије који су узвикивали "Одбранимо демократију".

Они су се окупили на иницијативу фестивала, пошто су организатори жељели да не оставе никакву сумњу да су изричито против крајње десничарског екстремизма, након контроверзе због позива, а потом и отказивања позива члановима крајње десничарске партије Алтернатива за Њемачку (АфД).

Манекен Папис Лавдеј комбиновао је политику и гламур држећи паролу "Не расизму! Стоп за АфД!" док је носио бијели огртач на којем је писало "више емпатије".

Према њемачком магазину Шпигл, било је и људи на ивици црвеног тепиха који су носили постере у знак подршке АфД-у, гдје је писало "Берлинале - дискриминација као норма".

Одвојено од тих догађаја, десетине људи окупило се око палате Берлинале, гдје се одржала церемонија, као дио штрајка за веће плате у биоскопским ланцима Синемакс и Синестар.

Једна од директорки фестивала Маријет Рисенбек искористила је церемонију отварања да у говору скрене пажњу на ратове и конфликте у Украјини, Блиском истоку и Судану, а поменула је и Иран, упозоривши да десничарски екстремисти представљају пријетњу њемачкој демократији.

Берлинале ће трајати до 25. фебруара.