latinica  ћирилица
15/02/2024 |  22:35 ⇒ 22:35 | Аутор: СРНА

Додик: Први март није празник Срба, никаквог обиљежавања у Српској неће бити

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио јеу Београду да 1. март није празник Срба у Републици Српској и да никада неће бити обиљежен.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Он је реагујући на позив бошњачких националиста да се поводом 1. марта организује највећи до сада дефиле аутомобила са заставама са љиљанима, рекао да је Бошњаке можда Република Српска изиритирала својом прославом 9. јануара, али да се такав дефиле неће десити у Српској.

- То ће, ако хоће да обиљеже масовно, показати да је то њихов датум, а не наш. До сада када су то крили на неким пријемима нама је било тешко да покажемо да нисмо дио њих. Сада када буду овако нешто урадили као "ала дронови" што смо ми већ урадили, то ћемо само видјети код њих, а не код нас и то ће бити јасна разлика између оног што смо ми и што су они - рекао је Додик Срни.

Бивши припадник одреда "Ел муџахедин" Санин Муса упутио је позив за дефиле аутомобилима са ратним застава такозване Армије БиХ поводом 1. марта, који се у дијелу ФБиХ обиљежава као "дан независности БиХ".

У позиву "Босна те зове", који се шири друштвеним мрежама, позивају се Бошњаци да 1. марта организују највећи дефиле аутомобила до сада.

У дијелу Федерације БиХ са већинским бошњачким становништвом 1. март се обиљежава као такозвани дан независности БиХ, јер је на тај датум 1992. године против воље српског народа одржан нелегални референдум о независности и отцјепљењу БиХ од СФРЈ.

Овај датум у Републици Српској се не празнује јер је он симбол прегласавања и мајоризације српског народа и датум када је 1992. годдине на Башчаршији у Сарајеву убијен српски сват Никола Гардовића.