latinica  ћирилица
15/02/2024 |  18:54 ⇒ 21:32 | Аутор: РТРС

Лопаре: Петиција против отварања рудника литијума (ВИДЕО)

У Лопарама је данас одржан Народни скуп за потписивање петиције - грађанске иницијативе која ће бити упућена Народној скупштини Републике Српске за доношење Декларације о противљењу отварања рудника литијума и других елемената на дијелу планине Мајевице који припада општини Лопаре.
Лопаре, потписивање петиције против рудника литијума - Фото: РТРС
Лопаре, потписивање петиције против рудника литијумаФото: РТРС

Потписивање петиције је један од начина борбе мјештана Лопара да се заштите природна богатства овог краја.

Предсједник Републике Милорад Додик рекао је да свима треба дати развојну шансу, али да нико неће добити дозволу ко загађује животну средину.

Нагласио је да се неће ништа радити док не буде консензуса са локалним становништвом.



Мјештани Лопара након проналаска литијума и других руда на Мајевици, страхују да би њихова експлоатација потпуно уништила животну средину у овој регији.

Потписивање петиције покренуто је да би то био аргумент који би доставили Народној скупштини, каже начелник општине Радо Савић. Очекују да скупштина донесе Декларацију о забрани изградње рудника на Мајевици.

- Ми се сада боримо да Влада Републике Српске не одобри концесију за експлоатацију и зато смо припремили Декларацију коју ћемо упутити у Народну скупштину. Већ смо добили овјеру докумената и крећемо у прикупљање потписа. 3000 потписа нам треба - нагласио је Савић.

- Шаљем поруку из Лопара да се пита народ и њени представници и молим предсједника Српске и Владу да уваже овај скуп и овај народ са Мајевице - поручио је Миленко Ристић, предсједник Скупштине општине Лопаре.

Опозиција се противи Нацрту закона о геолошким истраживањима и експлоатацији литијума на Мајевици.

- Анализирајући овај Закон о геолошким истраживањима је поистовјећен са термином геолошка експлоатација. Овдје се ради о томе да Влада Српске прави предуслов да локална заједница неће моћи учествовати у одлучивању да ли ће се или не, на територији тих локалних заједница вршити истраживање и експлоатација руда - навео је Желимир Нешковић, потредсједник СДС.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да се у Лопарама ништа неће радити док се не успостави консензус са локалним становништвом и док своје мишљење не каже стручна јавност. Осудио је негативне иступе опозиције након проналаска литијума на Мајевици, али и оне који долазе из Србије стварајући атмосферу бунта и неповјерења.

- Ти који долазе из Београда који успостављају атмосферу и хоће да задрже било какве активности јер оне су обавезне, док се то не стави све у руке странаца као што то хоће ПДП, а да ли ови разумију или не то још не знам али углавном су ту, е то је друго питање. Ми водимо потпуну суверену политику и по том питању, никакво загађење се неће десити и нико одвлачити руду неће. И тамо ће морати да се прерађује руда и то на лицу мјеста и да то има ефекта запошљавња, да има ефекта у производњи, да то има ефекта подизања БДП - поручио је Додик.

На Мајевици су неколико године трајала истраживања која су проведена у складу с највишим геолошким и еколошким стандардима.