latinica  ћирилица
15/02/2024 |  15:28 ⇒ 15:28 | Аутор: СРНА

Живковић Рајилић: Адекватно казнити одговорне за злочине над Србима у Посавини

Удружење жена жртава рата из Републике Српске очекује да ће, након изручења Нијаза Чаушевића и Деде Одобашића БиХ, коначно бити откривена размјера ратних злочина над Србима у Броду и цијелој Посавини, а наредбодавци и извршиоци изведени пред лице правде и кажњени, изјавила је предсједник овог удружења Божица Живковић Рајилић.
Божица Живковић Рајилић - Фото: РТРС
Божица Живковић РајилићФото: РТРС

Рајилићева је напоменула да је на подручју Брода било 10 логора за Србе у којима су били утамничени и жене и дјеца, а да је за злочине над њима правосуђе БиХ углавном изрицало минималне казне затвора, те обухватило врло мало наредбодаваца и извршилаца.

- Поздрављам што су коначно након 30 година од завршетка рата лоцирани злочинци и подигнута оптужница, али је ово требало урадити много раније, будући да је већина свједока у међувремену умрла - рекла је Рајилићева Срни.

Окружни суд у Добоју, на приједлог тужилаштва, издао је наредбу Министарству безбједности у Савјету министара – Интерпол у Сарајеву да се обнови међународна црвена потјерница против Нијаза Чаушевића из Славонског Брода оптуженог за ратне злочине против цивилног становништва 1992. године, потврђено је у добојском Окружном јавном тужилаштву.

У овом тужилаштву је потврђено да је у току процес екстрадиције Деде Одобашића, настањеног у Шведској, оптуженог за кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва у Броду 1992. године.

У Шведској је према Интерполовој потјерници ухапшен Дедо Одобашић који се терети за ратни злочин против српских цивила у Броду.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске обавијештено је да је Одобашић ухапшен 2. јануара, речено је Срни у МУП-у.

Припадници Хрватске војске и паравојних хрватско-муслиманских формација са подручја тадашње општине Босански Брод убили су 26. марта 1992. године деветеро српских цивила у Сијековцу, што је први масовни злочин над српским народом у протеклом рату.

У наредних неколико дана, ове формације убиле су још 37 мјештана Сијековца. Најмлађа жртва имала 17, а најстарија 72 године