latinica  ћирилица
15/02/2024 |  10:49 ⇒ 11:30 | Аутор: СРНА

Будимир: Значајна посјета Додика Русији, Српска неће дозволити увођење санкција

Предстојећа посјета предсједника Републике Српске Милорада Додика Руској Федерацији је веома значајна јер је ријеч о великој сили и дипломатском савезнику Српске, оцијенио је за Срну министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Жељко Будимир.
Жељко Будимир (Фото: twitter.com/mnrvoid_rs) -
Жељко Будимир (Фото: twitter.com/mnrvoid_rs)

Он је указао да се због става званичника Српске БиХ није придружила земљама које су увеле санкције Москви, иако је то била жеља бошњачких политичких представника.

- Да то није тако, не бисте имали састанак предсједника Путина и предсједника Додика. Република Српска је спријечила увођење санкција, иако је политичко Сарајево покушало то да уради неколико пута. Док је БиХ заједница у којој Српска и представници српског народа у заједничким институцијама доносе одлуке, санкције према Руској Федерацији никада неће бити уведене - нагласио је Будимир, који је и професор међународних односа на Универзитету у Бањалуци.

Говорећи о сарадњи на међународном нивоу, Будимир је рекао да је Руска Федерација савезник Републике Српске, што се огледа кроз подршку у бројним организацијама и институцијама, првенствено УН, односно Савјету безбједности.

- Од Руске Федерације очекујемо наставак подршке у међународним организацијама. Најважнија је подршка у УН гдје је Русија показала досљедани конструктиван став - истакао је Будимир.

Он је додао да је сарадња са Руском Федерацијом и даље интензивна, иако је угрожена од почетка специјалне војне операције.

- У будућности ће свијет који добија увелико мултиполарне обрисе, бити такав да ће Руска Федерација бити она која ће одлучивати о важним питањима и на Балкану, али и о питањима од српског националног значаја - рекао је Будимир.

Он је указао да су појединци из Федерације БиХ већ осудили посјету предсједника Српске Руској Федерацији, те да с тим у вези неко треба да им одржи лекцију о томе шта је то сувереност.

- Додик је једном од посјета обезбиједио несметано снабдијевање Сарајева гасом. Нико се није захвалио за то што је цијена гаса остала иста, као у свим пријатељским државама са којима Русија сарађује и снабдијева их гасом - рекао је Будимир.

Предсједник Српске ће, осим Руске Федерације, посјетити и Бјелорусију гдје је, како каже Будимир, планиран читав низ активности и потписивање споразума, посебно у области медицине и дијелу који се односи на трансплантацију органа.

- Бјелорусија је један од лидера у Европи када је ријеч о трансплантацији. То је држава која има организован медицински систем. Разговораће се и о сарадњи у области пољопривреде и шумарства - навео је Будимир.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је раније да ће крајем овог и почектом наредног мјесеца боравити у Бјелорусији, Русији и Турској гдје ће разговарати са бројним званичницима и представницима привредног сектора.