latinica  ћирилица
11/12/2023 |  19:08 ⇒ 20:36 | Аутор: РТРС

Власти федералне Илиџе обиљежавају непокретности на територији Српске (ВИДЕО)

Власти федералне општина Илиџа започеле су постављање биљега на непокретности дубоко у територији општине Источна Илиџа у Републици Српској, самоницијативно, у неким случајевима без знања власника тамошњих имања као и руководства локалне заједнице.
Ентитетска линија - Фото: РТРС
Ентитетска линијаФото: РТРС

У РУГИПП-у и републичком Правобранилаштву кажу да, заједно са локалним властима, раде на превазилажењу проблема.

Обавијештен је премијер Српске Радован Вишковић, а и извјесна је тематска сједница Владе о проблемима на ентитетској линији разграничења.

У насељу Доњи Которац, у општини Источна Илиџа видљиви су биљези уз саму ентитетску линију разграничења. Малобројни мјештани које смо затекли су збуњени. Кажу, живе и раде у Републици Српској гдје плаћају порез на земљу, воду, струју и остале намете, а сада власти федералне општина Илиџa, с којом немају ништа, од њих траже да обиљеже своја имања.

Помјерање ентитетске међе дубље у територију Републике Српске и до 100 метара забиљежено је и у насељу Војковићи. Начелник Источне Илиџе Маринко Божовић указао је на незаконите поступке федералних власти и упозорио на могућност стварања двојних евиденција некретнина.

Од РУГИПП-а тражи да проведе поступак јавног излагања некретнина у рубним дијеловима општине. Из те институције одговарају да ће спријечити узурпацију и отимање територије Српске.