latinica  ћирилица
11/12/2023 |  14:20 ⇒ 19:19 | Аутор: РТРС

Егић: Наставићемо да унапређујемо статус борачке популације (ВИДЕО)

Мјесечни борачки додатак у Републици Српској моћи ће остварити око 194 000 бораца, а то је омогућено је то Уредбом Владе Српске, којом је старосна граница за примање мјесечног додатка спуштена са 60 на 45 година, рекао је за Радио Српске министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић.
Данијел Егић - Фото: РТРС
Данијел ЕгићФото: РТРС

- Износ борачког додатка од почетка наредне године биће повећан са садашњих 2,2 КМ на три марке по мјесецу. За те намјене Влада ће у наредној години издвојити 228 милиона КМ - истакао је Егић.

Додаје да је планирани буџет за Министарство рада и борачко-инвалидске заштите за наредну годину увећан је за 121 милион марака у односу на овогодишњи ребаланс, а износи око 480 милиона.

- Највећа издвајања су за борачке категорије.Право на борачки додатак остварују борци од прве до седме категорије, али само они који су били у зони борбених дејстава. Ми смо дали инструкције локалним одјељењима за борачко-инвалидску заштиту да се поведе рачуна о броју тих мјесеци, с обзиром да је то оно што се плаћа - напоменуо је Егић.

Важно је нагласити, истакао је Егић у емисији "Заједнички талас" и да нико од бораца неће бити оштећен, те да исплата креће већ у наредном мјесецу, у односу на мјесец у којем је предат захтјев.

Каже, да у наредној години нису планирана смањења издвајања ни по којем основу, те да ће све бити реализовано онако како је планирано.

Егић је навео и да су, осим за борачки додатак, повећана издвајања Министарства и за инвалиднине, за унапређење положаја бораца са навршених 65 година, куповину ортопедских помагала, као и за исплату једнократних помоћи.

- Влада Републике Српске је одговорна и води рачуна о борцима који су стварали Републику Српску, те ћемо наставити да унапређујемо статус ове популације. С тим у вези, очекује се и да крене исплата неповратних новчаних средстава у износу од осам хиљада марака. Ријеч је о неповратним средствима о стамбеном збрињавању борачких категорија, за које су припадници ове категорије конкурисали 2019. године. За те намјене обезбијеђено је 500 хиљада марака - закључио је Егић.