latinica  ћирилица
11/12/2023 |  07:13 ⇒ 12:09 | Аутор: РТРС

Стевандић: Онај ко буде спроводио акте НСРС, имаће једнак имунитет као они који су те акте изгласали (ВИДЕО)

Онај ко буде спроводио акте Народне скупштине, било да је то предсједник Српске, директор Службеног гласника, министри, предсједник Владе, они ће имати једнак имунитет као они који су те акте изгласали, рекао је предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

- Упориште је у компарацији са хрватским Уставом, Уставом Црне Горе, Србије гдје пише да предсједник има исти имунитет као и народни посланици, рекао је Стевандић у нашем Јутарњем програму уочи сутрашње сједнице Народне скупштине Републике Српске на чијем дневном реду је Нацрт закона о имунитету, који омогућава успостављање имунитета највишим представницима законодавне, извршне и судске власти укључујући и јавне тужиоце и друга лица која врше јавна овлашћења, а против којих се покрене кривични или парнични поступак као посљедица непоштовања одлука високог представника у кривичним и грађанским поступцима покренутим од 1. августа 2021. године. 

Нагласио је да се овим имунитететом се штите и акти које усвоји Народна скупштина.

- Ако ми сада дозволимо, да по овом моделу када је Кристијан Шмит покушао да онеспособи предсједника Српске Милорада Додика да потпише акте које је усвојила Народна скупштина, и да му запријети кривичним прогоном, јер је претходни закон о имунитету је врло смишљен, када га је 2002. године укинуо Педи Ешдаун и на то није било реакције, значи самим тим смо ми обесмишљени као Парламент. Зашто бисмо ми изгласавали и трошили народни новац за акте и законе које неко неће смјети потписати, јер ће неки нови нови, негелални, лажни представник изгласати акте и објавити у Службеном гласнику да они који то потпишу да ће ићи у затвор - рекао је Стевандић. 

Истакао је да се тако урушава демократски капацитет и уништава цивилизован однос према законима.

- То је нешто што је смишљено урађено, али они нису претпоставили да ћемо ми имати довољно снаге да направимо закон о имунитету који је, иначе уставна материја, али уколико се не регулише Уставом он се може се регулисати законом и тај закон се не може стављати ван снаге - рекао је Стевандић.

Истакао је да се покушава обесмислити начин одлучивања у Републици Српској, као и да поступак против Додика, није поступак против њега лично. 

- Ово је закон који је суштинског, националног карактера, као што је национални карактер имала његова одлука да потпише нешто за шта је знао, да ће сутра да га дочека, да кажемо освета оних који желе да Република Српска нема имовину и који желе да Српска не може да одлучује, они који желе да Српска буде празна љуштура која неће имати никакве извршне функције и која неће моћи доносити сама одлуке о свом статусу и будућности - додао је он.

Нагласио је да је то централно питање.

- Да ли је нормално да оно што ја изласам, а што треба да потпише предсједик Републике и директор Службеног гласника, да они немају имунитет, а ја који сам то изгласао имам. То није логично и ти акти морају да се штите - каже Стевандић.

Сматра да је ово напада на суштину не само Дејтонског споразума, него на суштину опстанка нашег народа.

- Наш народ ако не буде могао да штити акте које изласа, онда је обесмишљено све - поручио је Стевандић.