latinica  ћирилица
05/12/2023 |  19:34 | Аутор: СРНА

Одржана радионица за организаторе филмских манифестација

У Аудио-визуелном центру Републике Српске одржана је дводневна радионица за организаторе филмских манифестација у Српској на којој су учесници детаљно упознати о томе како да што прецизније опишу пројекат којим аплицирају, а предочени су им и конкретни примјери како да буду видљивији и да привуку спонзоре и публику, рекла је Срни вршилац дужности овог центра Ања Илић.
Бањалука - Аудио-визуелни центар - Фото: РТРС
Бањалука - Аудио-визуелни центарФото: РТРС

Илићева је истакла значај ове радионице, јер су учесници имали прилику да раде са искусним продуцентима Миланком Гвоић и Николом Спасићем, који су оснивачи Инкубатора мултимедијалне уметности и креативних индустрија "Резон" из Новог Сада.

- Они су са учесницима радионице прошли кроз конкурсну документацију за филмске манифестације са идејом да им помогну да на најбољи начин презентују своју манифестацију - појаснила је Илићева.

Она је напоменула да је ово једна у низу едукативних радионица које је Центар организовао како би корисницима помогао да се што боље припреме за аплицирање на јавне конкурсе које расписује Центар, у овом случају на јавни конкурс за организовање филмских фестивала, који је управо отворен.

Спасић је изразио задовољство што је на радионици било учесника који су имали идеје за нове манифестације.

- Потрудили смо се да учесницима радионице максимално помогнемо и приближимо како то функционише у Европи и свијету, да им дамо конкретне савјете, а мислим да смо у томе и успјели - рекао је Спасић.

Гвоићева је истакла важност заједничког наступа организатора фестивала по питању истих проблема и изазова, с обзиром на то да заједничко иступање има већу тежину код локалне заједнице и финансијера.

- Треба имати на уму да они нису једни другима конкуренција и да је важно да удружено наступе по питању истих проблема и изазова. То је сигурно један од начина да обезбиједе боље услове и окружење за своје манифестације - рекла је Гвоићева.