latinica  ћирилица
01/12/2023 |  06:51 ⇒ 10:51 | Аутор: РТРС

Поплашен: БиХ - композиција међусобно неспојивих идеја

Дејтонски споразум је постављен тако да би дефинисао власт на једном протекторату. Нема тамо ни "с" од слободног живота народа који живе у БиХ. То је једна композиција међусобно неспојивих идеја која траје онолико под присуством силе која обезбјеђује опстанак те заједнице, поручио је бивши предсједник Републике Српске Никола Поплашен.
Граница постоји - Фото: Уступљена фотографија
Граница постојиФото: Уступљена фотографија

Бивши предсједник Републике Српске Никола Поплашен, којег је својевремено смијенио високи представник у БиХ, поредио је тадашња дешавања и пријетње и судски процес који се води против предсједника Српске Милорада Додику и в.д. директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића.

- Све је то најдиректније речено једна карикатура. Неких паралела има. Има и неких иновација. Најприје ја бих рекао да и ономад и сада то није овлашћење високог представника. То је измишљено. Не може се чак подвести ни под бонска овлашћења. Некада је високи представник именован кроз неку процедуру. Сада и немамо високог представника. Ипак је то трагикомично -  закључио је Поплашен гостујући у другој епизоди подкаста "Граница постоји" који се емитује сваког петка у 18 часова.

Подкаст "Граница постоји" је наставак активности подршке институцијама Републике Српске исказаним кроз народне протесте који су 17 пута организовани на граници између Републике Српске и сусједне ФБиХ.