latinica  ћирилица
29/11/2023 |  18:04 ⇒ 20:45 | Аутор: РТРС

Дјечије позориште Републике Српске седми пут гостовало у Београду (ВИДЕО)

Дјечије позориште Републике Српске седми пут је гостовало у Београду, настављајући сарадњу с Малим позориштем "Душко Радовић".
Представа "Црвенкапица" (Фото:  Дјечије позориште Републике Српске) -
Представа "Црвенкапица" (Фото: Дјечије позориште Републике Српске)

Најмлађа публика у српској престоници, јуче и данас, могла је да погледа представе "Црвенкапица" у режији Људмиле Федорове и "Био једном један лав", у режији Николе Бундала.



Баш на дан када је прије 101 годину рођен велики Душко Радовић, Дјечје позориште Републике Српске извело је у театру који носи његово име - комад "Био једном један лав", рађену по мотивима овог великана. Мала публика уживала је у необичној представи.

- Потпуно невербална, тако да је заиста изазовно да се само од предмета и од лутки и ствари на сцени направи једна прича која ће бити занимљива најмлађој публици, а која нема текст који може то да подржи - рекао је Никола Буднало редитељ.

Зорана Шуман глумица навела је да је њихова водиља - да је машта јако битна код дјеце.

- Битна је за њихов даљи развој и ми смо заиста радили маштовито ову представу - додала је она.

Симпатије најмлађе публика побрала је и представа "Црвенкапица", мало другачија верзија познате бајке, коју је режирала руска редитељка Људмила Федорова.

- Доста смо радили на анимацији лутака, врло је значајна била то, да кажем, достигнуће у анимацији, па један лик рецимо анимира нас троје глумаца - истиче Душко Мазалица глумац.

Вишегодишња сарадња позоришта за дјецу на најљепши начин промовише узајамност и блискост Српске и Србије у домену културе.

- Овдје смо чистог срца и некако другачије то пулсира и сигурна сам да национални театар Републике Српске у Београду има своју адресу, а једнако тако да велико Мало позориште "Душко Радовић" у Републици Српској има своју адресу, то су снажне и важне поруке - навела је Љиљана Лабовић Маринковић управница Дјечијег позоришта Републике Српске.

У то ће се увјерити и бањалучка публика у фебруару, када ће град на Врбасу угостити ансамбл Малог позоришта "Душко Радовић".