latinica  ћирилица
28/11/2023 |  09:52 ⇒ 11:02 | Аутор: РТРС

Врховац: Притисци се очекују и поводом 9. јануара - Дана Републике; Спријечићемо сваку провокацију (ВИДЕО)

Окупљање чланова СДП-а БиХ ради обиљежавања дана ЗАВНОБиХ-а само је наставак притисака који датирају од завршетка претходног рата, а тек се очекују притисци поводом предстојећег празника у Српској 9. јануара, изјавио је Драган Врховац, предсједник Савеза удружења ратних војних инвалида Српске.
Драган Врховац - Фото: РТРС
Драган ВрховацФото: РТРС

Врховац је гостујући у нашем Јутарњем програму нагласио да је окупљање чланова СДП-а БиХ у Бањалуци, осим што им је била намјера да изазову провокацију, у једну руку нејасно јер, како је рекао, "Бошњаци никада нису придавали велику пажњу обиљежавању ЗАВНОБиХ-а".

- Они су се сад пред обиљежавање 9. јануара сјетили да обиљеже ЗАВНОБиХ. На жалост, у неким градовима Српске су га и обиљежили. Истовремено, када Срби иду у Федерацију БиХ да обиљеже своје празнике и запале свијеће својим погинулим, доживљавају незапамћене провокације. Даћу примјер Добровољачке улице у Сарајеву гдје ми у сасвим другој улици одајемо почаст уз полицијско обезбјеђење - каже Врховац.

Због тога је, истиче, став ратних војних инвалида из Српске да ће увијек бити ту да се спријече овакве врсте провокација у српским градовима.

- Ако буде требало, а требаће, ми ћемо извршити окупљања и спријечићемо такве врсте обиљежавања као што то у ФБиХ они чине нама - истакао је Врховац.

Нагласио је да српски народ мора сачувати Републику Српску јер је угрожена, да буде јединствен и да чува институције власти.

- Ако Република Српска нестане или ако јој се умање њена права, проћи ћемо као Срби из Крајине који су расељени и протјерани широм свијета - поручио је Врховац.