latinica  ћирилица
26/11/2023 |  18:12 ⇒ 27/11/2023 | 07:04 | Аутор: РТРС

Клуб посланика СНСД и Српског клуба у Представничком дому затражиће смјену Хелеза (ВИДЕО)

Због неутемељених изјава које урушавају безбједност Клуб посланика СНСД-а и српски клуб у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ тражиће смјену министра одбране у Савјету министар Зукана Хелеза. Српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић сутра ће на сједници тражити информацију о Хелезовим изјавама о постојању наводних паравојних формација и кампова за обуку на територији Републике Српске.
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ - Фото: Уступљена фотографија
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХФото: Уступљена фотографија

Предсједништво би сутра требало да разматра и одлуку о именовању генерала Гојка Кнежевића за начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ.

Обавјештајно безбједносна агенција, СИПА и МУП Српске требало би да испитају да ли на простору Рогатице и планине Маглић постоје кампови за обуку правојних формација, како у јавности тврди министар одбране Зукан Хелез. Информацију ће од безбједносних структура тражити Предсједништво, на иницијативу српског члана Жељке Цвијановић.

- Ја сам предложила да иде ова тачка на дневни ред зато што хоћу да ствари истјерам на чистац и да кажем – гдје су вам те информације? Гдје то пише то што ви господине Хелез тврдите у јавности или изађете на неки интервју и избаците пар бомбастичних реченица и онда се забавља цијела јавност овдје али и та међународна јавност - каже Цвијановић.

ОБА је раније демантовала Хелезове тврдње. Да не располажу информацијама о војним камповима за обуку у Српској, обавијестили су предсједавајућу Савјета министара Борјану Кришто.

Због ширења панике и подривања безбједности, српски представници у Парламенту БиХ тражиће смјену Зукана Хелеза са мјеста министра одбране.

- Клуб посланика СНСД-а из српског клуба ће покренути колико сутра иницијатива за смјену министра Хелеза због неозбиљних, неодговорних изјава које сију страх и мржњу међу народом. То је наша обавеза и одговорност и зато ћемо тако приступити колико сутра - рекла је Сања Вулић шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Не буде ли смијењен, неће бити ни потребне сагласности СНСД-а на одлуке у сектору одбране. Кључну улогу имаће Сташа Кошарац, замјеник предсједавајуће Савјета министара.

- Пошто ја познајем Сташу Кошарца и пошто га знам лично, а припада и мојој партији, ниједна одлука на Савјету министара док је Хелез, неће проћи везано за одбрану док је он министар - поручио је Милорад Додик предсједник Републике Српске и предсједник СНСД-а.

Александар Гогановић замјеник министра одбране у Савјету министара истакао је да ће подржати предсједника Републике Српске.

- Нећу дати ниједну сагласност ни на једну одлуку која из Министарства одбране иде ка Савјету министара. Ипак, сви државни службеници у министарству одбране, сви припадници Оружаних снага БиХ не морају се бринути, све редовне активности у министарству одбране ићи ће редовно - додао је он.

Да је циљ Хелезових дезинформација лажно пројектовање проблема Федерације на Републику Српску става је СДС-ов Милан Миличевић. Указује на контрадикторне медијске наступе сарајевских министара.

- Веома интересантне су те изјаве ако их упоредимо са јучерашњом изјавом министра унутрашњих послова ФБиХ који каже да је безбједносна ситуација задовољавајућа. Мислим да се нису договорили да ли је задовољавајућа или није - сматра Миличевић.

Не само да Хелез користи прилику да одвуче пажњу са чињенице да је Федерација уточиште исламских терористичких група, он истовремено, каже Џевад Галијашевић стручњак за безбједност и тероризам, поткопава ауторитет Еуфора.

- Сада видимо да он напада Еуфор у цјелини подмећући им да имају лоше процјене, подмећући им да не знају за војне кампове, подмећући им да овдје неке западне службе раде њима иза леђа, партнерске службе из НАТО-а долазе у БиХ јер не вјерују Еуфору и команди Еуфора - истакао је Галијашевић.

На сутрашњој сједници Предсједништва БиХ требала би се наћи и одлука о именовању новог генералског кора Оружаних снага БиХ. За начелника Заједничког штаба предложен је генерал Гојко Кнежевић. Он би требало да замијени Сенада Машовића чији је мандат истекао у марту прошле године.

- Имамо одређене информације да ћемо имати опструкцију када је ријеч о избору генерала, односно о њиховом постављењу у складу са законом. Опструкција постоји због тога што опет постоји спрега да се сријечи да Србин дође на чело Заједничког штаба Оружаних снага - каже Цвијановић.

Министар одбране у Савјету министара Ненад Нешић истиче да уколико се Кнежевић не изабере за начелника Оружаних снага на сутрашњој сједници Предсједништва, то ће још једном показати "да је БиХ немогућа држава, да Бошњаци упорно раде на урушавању БиХ."

Ако српски члан Предсједништва буде прегласан, Парламент Српске спремиће одговор.

- "Онако како Жељка Цвијановић буде гласала то ће бити подржано у НСРС тако да се без наше воље тамо ништа неће дешавати. Ако пробају без наше воље – добију одговор из Народне скупштине - поручио је Ненад Стевандић предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Цвијановић је најавила да ће иницирати да Предсједништво БиХ у наредном периоду разматра и информацију у вези са радикалним исламским појавама у БиХ.