latinica  ћирилица
26/11/2023 |  14:22 ⇒ 17:30 | Аутор: СРНА

Остојић: Политичко Сарајево настоји да задржи што више ратних кадрова

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић изјавио је да политичко Сарајево настоји да на свим позицијама у сектору одбране задржи што више ратних кадрова јер сматра да су Оружане снаге у спровођењу политичких циљева бошњачког народа.
Радан Остојић - Фото: РТРС
Радан ОстојићФото: РТРС

За настојања да на мјесто начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ не буде изабран Србин, Остојић каже да политичко Сарајево доживљава Оружане снаге искључиво као своје власништво, институцију која служи заштити бошњачког народа.

- Оружане снаге очигледно треба да буду у служби спровођења агенде политичког Сарајева којој је основни циљ унитаризација БиХ, а то је најлакше спроводити задржавањем ратних кадрова на најважнијим формацијским мјестима у Оружаним снагама - рекао је Остојић.

Дешавања у Оружаним снагама БиХ само су, како је истакао, један од многих показатеља спровођења националних циљева читавог бошњачког корпуса.

- Што прије се заједнички, уједињени и сложни будемо томе адекватно супроставили, веће су нам шансе да сачувамо оно што смо у Одбрамбено-отаџбинском рату створили и на тај начин опстанемо као народ на простору на којем смо вијековима живјели - оцијенио је Остојић з Срну.

Остојић је рекао да је свако досадашње преношење надлежности слабило Српску и повећавало унитаризацију БиХ, а из опструкција избора новог начелника Генералштаба Оружаних снага се види да унитаризација води мајоризацији и злоупотреби на рачун српског народа.

Генерал Гојко Кнежевић предложен је за начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ и на тој функцији требало би да замијени Сенада Машовића, потврђено је раније Срни у Министарству одбране у Савјету министара.

Машовић је скоро двије године нелегално на функцији начелника Заједничког генералштаба. Мандат му је истекао почетком марта прошле године