latinica  ћирилица
26/11/2023 |  11:18 ⇒ 12:31 | Аутор: РТРС

Како је изгледао живот у зачетку: У Требињу изложба графика "Фосилизација" (ВИДЕО)

У Културном Центру Требиње представљена је изложба дигиталних графика "Фосилизација" које потписује графичар и фотограф Бранимир Карановић. Изложба представља комбинацију прошлости и садашњости, односно, како каже аутор, прастарог и модерног.
Требиње - Изложба "Фосилизација" (Фото: Културни центар Требиње) -
Требиње - Изложба "Фосилизација" (Фото: Културни центар Требиње)

На два компаративна квадрата сваке графике приказани су археолошки и палеонтолошки остаци који представљају једну врсту паралеле два различита предмета или објекта која, иако их дијели дуг временски период, и данас представљју цјелину. На основу изложених мотива посјетиоци могу закључити како је хиљадама година уназад, можда и прије људи, изгледао живот у зачетку.

Жеља аутора је да посјетиоци при сусрету са његовим дјелима повежу умјетност, науку о прошлости и садашњости, филозофију и биологију. Након тога и да се дође до мисли и питања о самом опстанку.

Изложба обухвата циклус "Два квадрата", који је стварао посљедњих седам-осам година.

- Та два квадрата представљају једну врсту паралеле два различита предмета, објекта или појма који су међусобно удаљени некада хиљадама година, а у суштини представљају једну цјелину. Што се тиче назива изложбе "Фосилизација", знамо да су фосили настајали хиљадама година, у слојевима кречњака се окаменили и све то ми данас откривамо и на основу њих сазнајемо како је изгледао живот у прошлости. Ја волим археологију и фосиле сам поредио са данашњим предметима, било да су то банални предмети свакодневне употребе или умјетнички предмети и без обзира на проток толико година, неке ствари остају исте. Изобиље је асоцијација које се јављају у проматрању тих предмета - појаснио је Карановић.

Дражен Бошковић, замјеник градоначелника Требиња, навео је да је "порука ове изложбе да квалитетне темеље из прошлости надограђујемо, како бисмо будућим генерацијама оставили праве смјернице како да стварају".

За све посјетиоце Културног центра Требиње изложба ће бити отворена у наредних десетак дана.