latinica  ћирилица
25/11/2023 |  15:19 ⇒ 19:48 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Не могу прихватити честитке поводом 25. новембра, заговарам једнак третман оба ентитета у вези са њиховим празницима

Српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић упутила је допис званичницима који су јој честитали 25. новембар, такозвани "дан државности БиХ", у којем је истакла да њена непоколебљива посвећеност заступању интереса становника Републике Српске произлази из признања и поштовања догађаја и празника признатих оквиром правног система тог ентитета због чега је, нажалост, у немогућности прихватити честитке поводом овога конкретног датума.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Чврсто сам увјерена да су ваше честитке произашле из искрене жеље и добре намјере што дубоко цијеним. Међутим, док читам честитке изражене у вашим писмима осјећам потребу да се детаљније осврнем на њихову суштину. Као што сте можда већ упознати, БиХ није усвојила јединствени закон о празницима. Умјесто тога, празници се одређују и обиљежавају на основу закона које су прописали одговарајући ентитети, Република Српска и ФБиХ, као и Брчко Дистрикт. Овај јединствени приступ резултира различитим празницима који су примјењиви на различитим територијама унутар наше земље, ријетко се поклапајући на нивоу цијеле земље - појаснила је Цвијановић.

Српски члан Предсједништва БиХ замолила је за разумијевање и подршку како би се честитке или званична признања упућивала само за празнике који су признати унутар конкретне територије.

- Због свега наведеног, нажалост, не могу прихватити честитке поводом овог специфичног датума, 25. новембра. Важно је суздржати се од честитања празника који не постоје или нису признати у одређеним дијеловима БиХ - нагласила је Цвијановић.

Истакла је да истовремено снажно заговара једнак третман оба ентитета у вези са њиховим одговарајућим празницима, и вјерује да ће изражено поштовање према разноликости празничних обиљежја у БиХ бити примјер за многе.

- Такође, увјерена сам да неће бити одступања од оваквог приступа, будући да би такви поступци ненамјерно могли измијенити историјске наративе или наметнути нежељене спољне вриједности и перспективе - навела је Цвијановић додавши да стоји на располагању за сва додатна појашњења.