latinica  ћирилица
25/11/2023 |  14:46 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Источно Сарајево: Додик и Ђокић пустили у рад реконструисану и гасификовану котловницу предузећа "Топлана-ИНС" (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и министар енергетике и рударства Српске Петар Ђокић у Источном Сарајеву свечано су пустили у рад реконструисану и гасификовану котловницу предузећа "Топлана-ИНС", што је први успјешни пројекат "Сарајево-гаса" из Источног Сарајева вриједан шест милиона КМ.
Топлана Источно Сарајево - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Топлана Источно СарајевоФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Осим Додика и Ђокића, свечаности си присуствовали градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић, те директори "Сарајево-гаса" Недељко Елек и Топлане у Источном Новом Сарајеву Дејан Берјан.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Источном Сарајеву да је циљ да се овај крај обухвати гасификацијом тако што ће централни и други гасоводи ићи територијом Републике Српске све до Пала и Вишеграда.

Након пуштања у рад реконструисане и гасификоване котловнице предузећа "Топлана-ИНС", Додик је истакао да овај пројекат не би било могуће провести без одлуке Владе Републике Српске да компанију "Сарајево-гас" Источно Сарајево откупи од акционара и да та фирма буде у стоодстотном власништву Српске, односно, државе.

- Све је почело оног тренутка када смо одлучили да "Сарајево-гас" откупимо од акционара који су овдје таворили и држали их потпуно неефикасним - рекао је Додик, подсјетивши да су неке претходне владе које су водили Младен Иванић и други продали компанију страним акционарима који ништа нису урадили.

Енергетска политика Републике Српске усмјерена је на гасификацију Српске и наставиће реформу гасног сектора, изјавио је ресорни министар Петар Ђокић.

- Увјерен сам да је гас енергент будућности и да треба да се повежемо на гасне системе у региону како бисмо осигурали довољне количине гаса за будућа времена - рекао је Ђокић, који је са предсједником Српске Милорадом Додиком данас у Источном Сарајеву пустио у рад реконструисану и гасификовану котловницу предузећа "Топлана-ИНС".

Он је оцијенио значајним то што су пројектом реструктурисања "Сарајево-гаса" створени предуслови да се реализује овај пројекат.

Топлана Источно Сарајево (фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja )

Директор "Сарајево-гаса" Источно Сарајево Недељко Елек изразио је задовољство што је послије 47 година "Топлана-ИНС" прикључена на гас и што обиљежава почетак пројекта гасификације истока Републике Српске.

Елек је истакао да је веома задовољан што је ова компанија предводила тим који је реализовао реконструкцију и гасификацију котловнице топлане.

Ријеч је о котловници која је радила на мазут, а стара је 47 година.

Предузеће "Топлана-ИНС" грије око 900 станова и 30 институција и установа у Источном Сарајеву или укупно око 70.000 метара квадратних.

Ова реконструкција и гасификација је омогућила да осим природног гаса, топлана оспособљена да користи лож-уље као алтернативно гориво. Након реконструкције, котловница има већи капацитет и снагу од 20 мегавата.

Директор "Сарајево-гаса" Источно Сарајево Недељко Елек и Берјан потписали су 6. септембра уговор о реконструкцији и гасификацији топлане, чија је вриједност шест милиона КМ.

Свечаности је присуствовао и замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац.