latinica  ћирилица
25/11/2023 |  13:43 ⇒ 13:46 | Аутор: СРНА

Нобило: Поступак против Додика - средство за остваривање политичког циља (ВИДЕО)

Кривично-правни поступак који се води против предсједника Републике Српске Милорада Додика само је средство за остваривање политичког циља, сматра савјетник тима одбране предсједника Српске Анто Нобило.
Анто Нобило - Фото: Screenshot/YouTube
Анто НобилоФото: Screenshot/YouTube

- Оголимо све, овај поступак је политички поступак јер је циљ политички - имате политичара који се зове Милорад Додик, који је предсједник Републике Српске, сви знамо шта је циљ - да га уклоне из политичког живота, у разлоге не улазим - рекао је Нобило за подкаст "Граница постоји".

Према његовим ријечима, политички поступци нису оно што краси демократско друштво.

- Тај политички поступак који јесте, кад већ јесте, треба претворити у бумеранг - сматра Нобило.

Нобило је рекао да га је шокирала чињеница да високи представник у БиХ доноси законе.

Он је навео да је логично да је по потписивању Дејтонског споразума високи представник био именован да помогне развоју БиХ, али да је апсолутно нелогично и са становишта међународног права неприхватљиво да таква ванредна ситуација остане 28 година.

- Мој је закључак, то није функционална земља, прије сам мислио због посвађаних народа, али бих рекао да је пројектовано да не буде функционална - додао је Нобило.

Нобило је навео да је с једне стране међународна заједница очигледно била заинтересована за успостављање мира, али не и за реконструкцију и стварање БиХ као функционалне земље.

- Сматрам да је на крају међународна заједница крива, и домаћи људи, али међународна заједница за то што БиХ није постала функционална јер не може то постати ако има високог представника, стране судије. То је једноставно неприхватљиво за суверену европску земљу - рекао је Нобило.

Суд БиХ потврдио је оптужницу коју је Тужилаштво БиХ подигло у августу против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића због неизвршавања одлука Кристијана Шмита.