latinica  ћирилица
25/11/2023 |  12:19 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Додик отворио Мали дом у Палама, сједиште Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" Стеван Медић данас су на Палама свечано отворили реновирани Мали дом, сједиште Асоцијације у који је уложено 250.000 КМ.
Додик отворио мали дом на Палама - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Додик отворио мали дом на ПаламаФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

У реновирање Малог дома уложено је 250.000 КМ које је Влада Републике Српске донирала Палама, уз обавезу да општина уреди објекат.

Приземље је уступљено Асоцијацији, док ће први и други спрат користити општина и институције Владе Републике Српске које су остале у Палама.

Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

У оквиру свечаности отворена је и изложба докумената, фотографија и других експоната из периода од 1991. до 1996. године.

Народ који не поштује своју историју и своје лидере из прошлости апсолутно не завређује да се одржи као колектив, рекао је данас на Палама предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Додик, који је на Палама свечано отворио реновирани Мали дом, сједиште Асоцијације "Ствараоци Републике Српске", истакао је да је отварање овог дома допринос томе, те напоменуо да су први почеци, одлуке и прве идеје биле у тој згради, гдје је било ратно Предсједништво и команда.

- Нисмо дозволили да ово вријеме узме под своје већ смо рехабилитовали, опремили и кренули са једним важним послом, а то је да прикупимо сву архиву везано за те дане - рекао је Додик новинарима након састанка са представницима Асоцијације.

Према његовим ријечима, без обзира колико постојало институција које се баве тиме, уколико то није љубав појединаца, веома је тешко да се очува сјећање на те догађаје.

Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Пале су пријестоница Републике Српске, гдје су у Малом дому стваране прве идеје и донесене одлуке првог сазива Народне скупштине, изјавио је начелник општине Бошко Југовић и додао да је то данас сједиште Асоцијације "Ствараоци Републике Српске".

Југовић је захвалио предсједнику Републике Српске Милораду Додику што је данашњим доласком показао да су Пале битно мјесто у стварању Републике Српске.

Он је истакао да су овим окупљањем показали јединство у очувању Републике Српске, око исте идеје, али и очувању културе сјећања.

Предсједник Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" Стеван Медић, који је са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком отворио реновирани Мали дом, истакао је да ће Мали дом бити отворен за све добронамјерне људе који ће моћи да погледају и изложбу докумената, фотографија и других експоната из периода од 1991. до 1996. године.

Отварању реновираног Малог дома присуствовали су представници Народне скупштине Републике Српске, странака, борачких организација, посланици првог сазива и министри прве три Владе, руководства општине и града Источно Сарајево, представници јавног и културног живота, замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац.