latinica  ћирилица
25/11/2023 |  10:19 ⇒ 15:23 | Аутор: СРНА

Кецмановић: Бошњаци умислили да је читава БиХ њихова

Професор емеритус Ненад Кецмановић рекао је да се бошњачки проблеми састоји искључиво у томе што су умислили да је читава БиХ само њихова, а да су дијелови на којима у одвајкада живјели Срби и Хрвати само "привремено окупирана територија".
Ненад Кецмановић - Фото: РТРС
Ненад КецмановићФото: РТРС

Кецмановић је навео да је мирни разлаз који предлаже предсједник Републике Српске Милорад Додик можда и једино рационално рјешење.

Он каже да остаје нејасно шта је амбасадор Ирана у БиХ Абузара Ебрахим Торкаман желио поручити изјавом да је "Иран спреман да помогне БиХ у случају проблема", наводећи да је Иран већ дуго непримјетан у БиХ, па је изјава амбасадора пала "као гром из ведрог неба".

Кецмановић је за Политику навео да се турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган некоћ позвао на Алијин аманет да брине о Босни, а сада ирански амбасадор, сигурно не на своју руку, нуди помоћ "ако буде проблема".

- Значи ли то да се у разрјешење кризе у БиХ, поред колективног Запада и Русије и Кине, укључују и Турска и Иран као јаке муслиманске земље, од којих се прва измакла контроли Запада, друга је западни архинепријатељ, а обје су као Запад у најмању руку несклоне православним Србима - упитао је Кецмановић.

Према његовим ријечима, ситуацију олакшава чињеница да и Турска и Иран граде добре односе са Русијом - заштитницом Српске пред притисцима Запада.

- Симптоматично је да Бошњаци којима је била упућена понуда добрих намјера, а ни Хрвати, којима је био упућен приговор, нису много коментарисали изјаву иранског амбасадора, а из Српске су, истина са нижег нивоа, подсјетили на улогу Техерана у ратном трансферу муџахедина у БиХ и на покољ Срба код Возуће - нагласио је Кецмановић.