latinica  ћирилица
25/11/2023 |  07:28 ⇒ 13:29 | Аутор: РТРС

Патријарх српски Порфирије почиње посјету Фочи

Његова светост патријарх српски Порфирије почиње данас дводневну посјету Фочи гдје ће освештати завјетни Светосавски храм, највећу црквену грађевину у Републици Српској, БиХ и шире.
Храм Светог Саве у Фочи (Фото: TANJUG/ FOTO SRNA/ ALEKSANDRA JAKOVIĆ/ bg) -
Храм Светог Саве у Фочи (Фото: TANJUG/ FOTO SRNA/ ALEKSANDRA JAKOVIĆ/ bg)

Патријарха Порфирија ће у Храму Светога Саве у Фочи дочекати Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом са више архијереја, свештенством, монаштвом и вјерним народом у 18.00 часова, када ће бити служен свечани чин доксологије.

Српски патријарх ће сутра на празник Светог Јована Златоустог у 9.00 часова служити Свету архијерејску литургију и освештати Завјетни Светосавски храм. Дочек Његове дветости је у 8.30 часова.

- Будимо учесници овог историјског догађаја - освештања Храма Светог Саве у Фочи - највеће црквене грађевине у Републици Српској, БиХ и шире - саопштили су из Митрополије.

Темељи највећег православног храма у БиХ, чија површина надмашује 1.500 метара квадратних, освештани су на Покров Пресвете Богородице 2006. године. Храм Светог Саве покривен је 2012, да би богослужења почела 2013. године. Иконостас је постављен 2019, а претходне године поплочан је плато.

Чином великог освештања, радови у Светосавском храму се не завршавају. Остаје да се уради још један велики посао - осликавање сводова храма фрескама.