latinica  ћирилица
24/11/2023 |  15:23 ⇒ 16:02 | Аутор: banjaluka.net

Додик: У Српској се може славити само оно што је законски дефинисано

Након толико година паразитирања у Предсједништву БиХ и онемогућавања хрватском народу права да буде биран, уз неупитну подршку муслимана, нелегитимни предсједавајући Предсједништва и предсједник ДФ-а Жељко Комшић коначно је схватио да без Републике Српске не може ништа и не може нигдје, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Комшић је, подсјећа портал banjaluka.net, рекао да је "џаба што смо се једном договорили око тога, што постоје одлуке званичних органа, они очекују да сви политички актери јасно кажу да хоће у НАТО. То нећемо добити, не само од СНСД-а, него ни од ХДЗ, свако из својих разлога то гура".

- Лијепо је да му је Столтенберг објаснио да све те приче које су пласирали о НАТО-у немају ни најмањи потенцијал да буду реализоване и да постоји само једна ствар која је битна при уласку у било који савез, унију или неки други вид удруживања или дјеловања, а то је – договор три консититутивна народа, пристанак Републике Српске и Федерације БиХ - рекао је Додик.

Додик је додао да народ који слуша његове глупости и патетичне изјаве, па и квалификације како БиХ ништа није направила на реформском путу, треба да има на уму, како каже, да то говори неко које је годинама у Предсједништву и од тога има огромну корист, злоупотребљава право једном народу да бира и буде биран, руши све могуће договоре и прави штету свима.

- Будући да нема пуно опција за даље, јер је само карикатура чије име користи муслиманима да могу да кажу да се неки Жељко залаже Босну и да је воли, наставља са својим дивљањем и дизањем панике, наводећи да је Српска проблем. На свакој адреси до сада је добио исти одговор, и то јесте његов проблем, политика на којој егзистира толике године не може да прође и није одржива - рекао је Додик.

Он каже да то знају и странци и у БиХ, али да свјесно прећуткују.

- Што више буду покушавали да централизују, то ће се БиХ прије угасити. Нјихова жеља ка јединственој БиХ могла би се остварити само у случају подјеле на три државе, што и јесте једина реална и могућа опција за њих да буду једна БиХ. Ако наставе то да траже и да руше договоре, то ће и добити - рекао је предсједник Српске.

На питање о обиљежавању "дана државности БиХ", Додик каже да се у Републици Српској може славити само оно што је законски дефинисано.

- Што се тиче непостојећих празника, то нека обиљежавају тамо гдје могу и гдје настоје да шире лажни мит о некој историји постојања Босне. У Републици Српској може да се слави само оно што је законски дефинисано, а добро се зна који су то празници. За Републику Српску је најважнији 9. јануар, који ће и ове године бити величанствено обиљежен. Нико од политичких муслимана, као ни Комшићеве свакодневне жалопојке не могу да измијене реалност коју живе, а то је она реалност коју су изабрали грађани Републике Српске на изборима - рекао је Додик.

Додао је да морају да знају да се народ пита и да је народ на изборима јасно рекао не онима који би дозволили било какво приближавање унитаристичком дјеловању, зарад доласка на власт.

- Поруке су јасне сваком ко би урадио озбиљнију анализу стања у БиХ, само треба читати и бити реалан - закључио је Додик.

На питање у вези са саопштењем Наше странке да ће испитати истинитост Додикове тврдње да се новинари системски прислушкују, Додик каже да би проевропски би било поштоватио вољу народа Српске који је бирао своје представнике

- Такозване грађанске, пробосанке и проевропске странке које постоје и одржавају се само уз помоћ странаца, вјештачки су пројекат који никада овдје никад неће моћи да заживи. Проевропски би било поштоватио вољу народа Српске који је бирао своје представнике. Смијешно је и коментарисати наводе о њиховим истрагама и о томе како ће се они обрачунати са Српском и некога штитити. Република Српска је слободно друштво, гдје се уважавају слободе свих грађана који у њој живе - рекао је Додик.

Каже да је потпуно је јасно да нека сарајевска странка, како каже, брани телевизије на којима неко у програму уживо каже да је Република Српска геноцидна творевина и нико на то не реагује.

- Гдје водитељица у програму уживо заговара да се са Милорадом Додиком разговара на другачији начин и да му се не укаже поштовање као сваком другом саговорнику, негирајући и позицију коју представља. Овај циркус који годинама гледамо има подршку и финасиран је од њихових страних ментора и има за циљ сатанизацију српских представника и мене лично. Сви знају за шта им треба јединствена БиХ, и да не желе да у срцу Европе имају три државе, од којих би једна била искључиво муслиманска са утицајем за који се зна одакле долази, нарочито у тренутним геополитичким околностима и сукобима који постоје - рекао је предсједник Српске.

Како каже, зато и сви Српској трпе немогуће стање звано БиХ, која једино иде уназад.

- Приче о праћењу новинара може коментарисати неко ко појма нема о политици. Свако ко се озбиљно бави овим послом зна да постоје службе за информисање и да смо сви добро упућени на који начин и у које сврхе се пласирају информације. Постоје извјештаји и о такозваним америчким независним и слободним медијима и њих сми читали. Зна се колико ти медији новца добијају, да би били баш толико независни да се то допада Американцима и да они процјене да је то довољно "независно и слободно". Нисмо ми овдје мали, и није Српска ничија колонија, да не видимо, не читамо и не знамо шта се дешава и да то тек тако пустимо - рекао је Додик.

Он је додао да се зна ко, како и због чега пласира и ко плаћа те приче о сецесионистима.

- О томе ћу и даље да говорим. Као предсједник Српске не могу и не смијем да прећутим дезинформације и пројекат који над нам спроводе, а тај пројекат неће заживјети, то нека знају сви. Не смао зато што ја то кажем, него зато што то цијела Српска неће - закључио је Додик.