latinica  ћирилица
23/11/2023 |  12:38 ⇒ 13:03 | Аутор: РТРС

У КПЗ Требиње дошло до значајних безбједносних пропуста

У Казнено-поправном заводу Требиње је дошло до значајних безбједносних пропуста у поступању запослених и одговорних лица, што је резултирало бјекством притвореника из овог затвора, Q.T., држављанина Народне Републике Кине, протеклог викенда.
КПЗ Требиње - Фото: РТРС
КПЗ ТребињеФото: РТРС

Ово је данас саопштено из Министарства правде Републике Српске послије завршеног ванредног инспекцијског надзора у овој установи, након бјекства кинеског држављанина. Додали су да ће министар правде у Влади Републике Српске размотрити питање санкција свих у ланцу одговорности унутар Казнено-поправног завода.

- На основу извршеног надзора, који обухвата обилазак простора одјељења притвора, разговоре са директором Завода и руководиоцима службе обезбјеђења и притворског одјељења, као и увид у документацију и видео снимке у вези са критичним догађајем, закључено је да је дошло до значајних безбједносних пропуста у поступању запослених и одговорних лица, што је резултирало бјекством притвореника - саопштено је из Министарства правде.

Како су навели, дио уочених пропуста односи се на питање организације рада службе обезбјеђења у реализацији шетње за притворена лица, питање организације вањског обезбјеђења установе, а пропуст је уочен и у организацији и спровођењу мониторинга система видео надзора у установи, као и по питању адекватног попуњавања радног мјеста руководиоца вањског обезбјеђења.

- У складу са наведеним, министар правде у Влади Републике Српске ће, након добијања и осталих потребних информација о ванредном догађају, размотрити питање санкција свих у ланцу одговорности унутар Казнено-поправног завода Требиње за настале пропусте у раду, неадекватну организацију службе обезбјеђења и рада у Заводу те за благовремено извршавање послова обезбјеђења, на начин како је то прописано чланом 9. став 1. и став 2. тачка 3) Правилника о начину вршења службе обезбјеђења - кажу у Министартсву.

Министар правде Милош Букејловић донио је рјешење којим су наложене хитне мјере и рокови за отклањање уочених неправилности, као и приједлози и препоруке за унапређење рада, на основу члана 68. став 2. Закона о извршењу кривичних и прекршајних санкција Републике Српске.

Подсјетимо, ванредни инспекцијски надзор је обављен по наредби министра правде Републике Српске, ради утврђивања чињеничног стања у предмету извршења мјере притвора, као и бјегства притвореног лица.