latinica  ћирилица
23/11/2023 |  08:25 ⇒ 09:45 | Аутор: РТРС

Ромић о процесу против Додика: Политички интерес надвладава струку и науку (ВИДЕО)

Политички интерес надвладава струку и науку, рекао је Марко Ромић, савјетник предсједника Републике Српске коментаришући судски процес против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Милоша Лукића.
Марко Ромић - Фото: РТРС
Марко РомићФото: РТРС

Ромић је рекао да се поступак води пред неуставним органом на незаконит начин јер, каже, не постоји инкриминација у домаћем законодавству.

Он је истакао да процес нема правно упориште, јер се Додику и Лукићу суди на основу закона чије је измјене наметнуо Кристијан Шмит који нема надлежност за доношење и мијењање закона.

Ромић је подсјетио да законодавну власт у Републици Српској врши Народна скупштина, у Федерацији БиХ Парламент ФБиХ, а на заједничком нивоу Парламентарна скупштина БиХ, чиме се штити конфедерални карактер државне заједнице БиХ.

Међутим, додао је он, високи представници су преузимали функцију законодавца и наметали законе, занемаријући чињеницу да имају искључиво савјетодавну улогу. Тако је и Шмит преузео улогу законодавца, наметнуо измјене закона по којем сада Суд БиХ суди легитимно изабраном предсједнику Републике Српске.

- Суд БиХ не резонује основне чињенице - нагласио је Ромић.

Ромић је рекао да је институција високог представника у БиХ тренутно лишена високог представника, јер Шмит то није с обзиром да нема легитимитет и да није прошао потребну процедуру именовања.

Ромић је поручио и да би сваки покушај одузимања имовине Републици Српској представљао грубо кршење Дејтонског споразума и Устава, јер је имовина дејтонска категорија и припада ентитетима.