latinica  ћирилица
22/11/2023 |  18:07 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Оштре реакције из Српске на ослобађајућу пресуду Дрековићу: Срамна одлука која БиХ води у разградњу (ВИДЕО)

Одлука Апелационог одјељења Суда БиХ да правоснажно ослободи некадашњег команданта Четвртог корпуса такозване Армије Републике БиХ Рамиза Дрековића оптужби за злочине над српским цивилима у Калиновику 1995. само је једна у низу срамотних одлука која води даљњој разградњи заједничке државе -једногласна је порука из Републике Српске. Они који су преживјели гранатирање Калиновика с положаја јединица којима је командовао Дрековић, разочарани, кажу то није Суд БиХ већ бошњачки суд.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Има ли краја разочарењу Срба у Суд и Тужилаштво БиХ?

Нема као што ни држава која не кажњава убиства дјеце нема будућности. 14-годишња Станислава Копривица 3. јуна 1995. кренула је по свједочанство, хаубичка граната испаљена с положаја тзв. АРБиХ у коњичкој општини прекинула је радост због завршетка основне школе, ранила петоро дјеце истог узраста. Умјесто казне за налогодавца вишедневног гранатирања Калиновика, правоснажна ослобађајућа пресуда и горчина за преживјеле.

- Суд БиХ увијек донесе овакву одлуку или пресуду када је у питању страдање Срба. Само ја не би њих назвала Судом БиХ већ бошњачки суд, јер само осуђују Србе. Ово је велика увреда за нас поготово за породицу наше страдале покојне другарице Станиславе - каже Душанка Нишић Ашкраба, која је рањена у гранатирању Калиновика 1995. године. 

И српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић сматра да је ослобађајућа пресуда некадашњем команданту 4. корпуса тзв. АРБиХ Рамизу Дрековићу, оптуженом за злочине над српским цивилима у Калиновику 1995. године увреда за жртве и њихове породице.

- Суд БиХ је антисрпска инквизиција и праоница ратних биографија бошњачких команданата, која нас својим одлукама упорно убјеђује да му требамо вјеровати. Ослобађајућа пресуда Рамизу Дрековићу је срамота - истакла је Цвијановић.

Ослобађајућом пресудом бошњачком генералу Рамизу Дрековићу, Суд БиХ послао је застрашујућу поруку да је легитимно убијати српску дјецу. Српске жртве поново су понижене и упитно је коме треба овакво правосуђе на ниовоу БиХ кажу у Републичком центру за истраживање рата и ратних злочина.



Свједоци сам да када и МУП Републике Српске достави релевентну документацију о српског страдању те када Тужилаштво и након 30 година коначно подигне оптужницу на сцену ступа Суд БиХ који направи комплетну фарсу од суђења која служи да би се извршиоци злочина над Србима ослободили - рекао је Виктор Нуждић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина, тражење несталих.

Ни писмена наредба Рамиза Дрековића артиљеријским јединицама да дејствују у правцу Калиновика, што је директно проузроковало смрт Станиславе Копривица и рањавање петоро дјеце није довољно за Суд БиХ. У обрнутим ситуацијама, официрима ВРС на терет је стављана командна одговорност и изрицане драконске казне као генералу Новаку Ђукићу.

- Позивамо судије српске нациопналности да се повуку из Суда биХ да на тај начин покажу да не желе да учуству у раду оваквог суда. Такође од српских представника у бх институцијама тражимо да актуелизују питање рада Суда БиХ јер уколико се овакво настави Република Српска мора кренути у своју самосталност да Суд Српске ради и суди - поручио је Бранимир Којић, предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих војника и несталих цивила.

Да је права и правде, Дрековићу и припадницима 4. корпуса судило би се и за бројне злочине на подрчју Коњица а не само за погибију и рањавање српских цивила у Калиновику каже предсједник БО Републике Српске Радан Остојић.

Иначе, Дрековић је био официр ЈНА, почетком 1991. године ставио се у службу паравојне Патриотске лиге, послије рата обављао је важне функције у федералној влади као кадар СДА.