latinica  ћирилица
22/11/2023 |  17:31 ⇒ 19:37 | Аутор: РТРС

Вишковић са делегацијом ЕУ: Свих 14 приоритета рјешавати у пакету

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић данас се у Бањалуци састао са делегацијом Европске уније, коју је предводио шеф Делегације Европске уније у БиХ и специјални представник ЕУ у БиХ Јохан Сатлер.
Вишковић са делегацијом ЕУ - Фото: Уступљена фотографија
Вишковић са делегацијом ЕУФото: Уступљена фотографија

Вишковић и чланови делегације ЕУ разговарали су о посљедњим дешавањима у свјетлу давања условног кандидатског статуса БиХ.

Предсједник Владе Републике Српске упознао је Сатлера и амбасадоре земаља ЕУ у БиХ да Република Српска остаје при ставу да свих 14 приоритета који су наведени треба да буду предмет разматрања у наредном периоду, да се не може рјешавати један по један, већ да се свих 14 рјешава у пакету.

Вишковић је истакао да је то став институција Републике Српске.

Како је рекао Република Српска је опредијељена да се креће на путу ЕУ интеграција и још једном је поновио став Републике Српске да се поштује већ усвојени механизам кординације на нивоу БиХ, саопштено је из Владе Српске.

Вишковић је додао да су земље Западног Балкана дио Европе, и да Европска унија није потпуна без њих.

Сатлер је поручио је да земље чланице ЕУ подржавају БиХ на путу ка чланству и охрабрио да се настави са потребним реформама.

Истакао је да ће у децембру у Бриселу бити одржан састанак са политичким лидерма из БиХ од којег очекује позитивне помаке.

Поред премијера Радована Вишковића и шефа делегације ЕУ у БиХ Јохана Сатлера, састанку у Бањалуци присуствовали су амбасадор Савезне Републике Њемачке у БиХ Томас Фичен, амбасадор Аустрије у БиХ Урлике Хартман, амбасадор Словеније у БиХ Дамијан Седар, амбасадор Словачке у БиХ Роман Хлобен, амбасадор Шведске у БиХ Хелена Лагерлоф, амбасадор Бугарске у БиХ Валери Јотов, амбасадор Републике Ирске у БиХ Адриан Фарел, амбасадор Румуније у БиХ Антон Пакурету, представник дипломатске канцеларије Белгије у БиХ Бењамин Штуруеваген и шеф канцеларије Делегације ЕУ у БиХ у Бањалуци Симоне Гверини.