latinica  ћирилица
22/11/2023 |  16:40 ⇒ 17:27 | Аутор: РТРС

Рекордан број запослених у Српској и висина просјечне плате - резултат заједничких мјера (ФОТО/ВИДЕО)

У Бања Луци је одржана трећа Пословна конференција - "Изазови и будућност пословања" у организацији Уније послодаваца Републике Српске уз финансијску подршку Европске уније.
Конференција у Бањалуци - Фото: Уступљена фотографија
Конференција у БањалуциФото: Уступљена фотографија

Највећи изазов тржишта Југоисточне Европе и наше пословне заједнице је дефицит радне снаге. Брз одлив, нарочито квалификованих радника, горући је проблем.

- Мора се стварати пракса и неко окружење гдје су они већ навикнути да дођу у нашу компанију, а не да траже послодавца негде напољу. Уз то, размишљање о другачијим и бољим зарадама морамо размишљати да читаво окружење буде такво да млад човјек пожели да овдје остане - каже генерални директор компаније "М:тел" Бањалука Јелена Триван.

Сарадња са владом Републике Српске добра и ефикасна, оцијењују из Уније послодаваца. Кажу, разговара се о најнижој плати с циљем проналаска најбољег ријешења.

- Да ли ће то бити 1.050 КМ или нижи износ зависиће и од економске моћи наших предузећа и вјерујемо да ће и Влада Српске, као и синдикати уважити ту околност јер никоме није у интересу да ослаби предузећа и дође до проблема у функционисању - додаје потпредсједник Уније послодаваца Републике Српске Дејан Мијић.

Рекордан је број запослених у Српској, а просијечна плата од 1.300 КМ, што је резултат заједничких мјера са пословном заједницом, каже премијер Српске Радован Вишковић.

Вишковић је рекао да је протеклих година на привреду Српске утицало више глобалних фактора као што су пандемија вируса корона, дивљање цијена енергената, инфлација, те нови сукоб на Блиском истоку. Ипак, у четвртом кварталу покривеност увоза извозом, премашује 75 одсто у Републици Српској.

- Бројне успијешне компаније у БиХ-а су пронашле прилике на Европском тржишту у традиционалним индустријама као што су намјештај - истакао је шеф Делегације ЕУ у БиХ-а Јохан Сатлер.

Готово три четвртине БиХ-а извоза одлази на Европско тржиште, потврђује и Сатлер, наглашавајући да ће Европска унија наставити са подршком реформама.