latinica  ћирилица
22/11/2023 |  14:10 ⇒ 24/11/2023 | 07:47 | Аутор: РТРС

"Први кадар" од 24. до 29. новембра; Биће приказано 60 филмова (ФОТО)

Седаманести међународни филмски фестивал "Први кадар" одржаће се од од 24. до 29. новембра 2023. године под мотом "Имаш ли идеју"? Добра идеја, преточена у сценарио почетна је фаза у настајању филма. За добру филмску причу истиче се важност добре идеје и доброг сценарија.
17. Први кадар фестивал 2023 - Фото: Уступљена фотографија
17. Први кадар фестивал 2023Фото: Уступљена фотографија

Филм је онај тренутак у коме се удружују двије психе, психа садржана на филму и психа гледаоца.

Гледаочев дух је исто толико активан колико и дух филмског ствараоца, а гледалац увијек препозна добру идеју. Вођени тиме, у фокусу овогодишњих филмских прича управо је добра идеја.

У сусрет пунољетству фестивала, који је већ достигао завидну зрелост и искуство, а због потребе да публика види највећа регионална филмска остварењима играног филма, који су на досадашњњим фестивалим приказивани ревијално, одбор фествала одлучио је да реализује своју дугогодишњу идеју уводећи на 17. Први кадар нову такмичарску селекцију играних филмова из региона "Трагање". Филмови су ове године селектовани по позиву умјетничког директора фестивала Аклександре Митрић-Штифанић.

Публика ће у овој селекцији имати прилику да види шест филмова из региона који до сада нису имали биоскопску дистрибуцију у Источном Сарајеву и Зворнику, а међу којима су и филмови премијерно приказани на престижним фестивалима, попут Венеције, Карлових Вари, Сан Себастијана, Слемденса, хрватски кандидат за оскара, као и филмови аутора који су освајали престижне награде попут Милча Манчевског, лауреата овогодишњег Првог кадра.

Савјет фестивала је донио одлуку да се за 2023. годину плакета Лик кнеза Павла Раденовића додијели редатељу Милчи Манчевском (Сјеверна Македонија) за допринос развоју и промоцији кинематографије региона. Његово посљедње остварење Кајмак свечано ће отворити фестивал у Зворнику 24. новембра уз присуство глумачке екипе филма.

Поред нове селекције, филмови ће се такмичити и у селекцијама:

• "У фокусу" - Међународна селекција документарних филмова страних аутора
• "Екс ЈУ у фокусу" - Регионална селекција документарних филмова аутора са екс ЈУ простора
• "Кратке приче" - Селекција кратких играних филмова домаћих и страних аутора
• "Кључ за филм" - Међународна селекција кратких играних филмова студената филмских академија из земље и свијета
• "ТВ у фокусу"
• "Нови погледи" - Међународна селекција документарних филмова студената филмских академија из земље и свијета

И ове године аутори ће се такмичити за престижне фестивалске награде: Филмска клапа, за филмове у студентским селекцијама, Печат „Кнеза Павла Раденовића“, за остале фестивалске селекције, "Капија Зворника", за најбољу режију и Гран при за најбољи филм фестивала. Филмове ће оцјењивати жири у саставу: Драган Елчић, редитељ, Република Српска, Дејан Петровић, редитељ Србија и Хаџи Александар Ђуровић, редитељ, Србија.

Поред тога, по први пут биће додјељена награда за најбољи играни филм региона, скулптура Кључ Катере, рад академског сликара Борка Мочевића из Источног Сарајева.Игране филмове ће оцјењивати жири у саставу: Милан Тодоровић, редитељ, Србија, Ненад Павловић, редитељ, Србија и Срђан Савић, филмски критичар и директор Филмског фестивала у Нишу. Србија.

У такмичарском и пратећем програму фестивала биће приказано 60 филмова.

Први кадар традиционално доноси и богат пратећи програм фестивала са филмским остварењима из цијелог свијета.
 
У оквиру пратећег програма фестивала биће одржана Филмска школа Првог кадра са радионицама анимираног филма у Зворнику и Источном Сарајеву. ДокМастерКлас предавање одржаће професор Драган Елчића.

У пратећем програму фестивала одржаће се промоција књиге Монографија "Кино-поета великог црнила" посвећена филмском опусу Живојина Жике Павловића, представљање чувене радионице документарног филма Атеље Варан, као и радионице Тин Интердок, која је одржана у оквиру Студентског филмског кампа Инетркација, а чији је један од партнера био Први кадар.

У дјечјем филмскм програму "КИДС Фест" ће бити приказан први хрватски дугометражни 3Д анимирани филм "Цврчак и мравица", редитеља Луке Рукавине.

Фестивал финансијски подржавају ЈУ Аудио- визуелни центар Републике Српске, Град Источно Сарајево, Град Зворник, Општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево.