latinica  ћирилица
22/11/2023 |  13:58 ⇒ 14:03 | Аутор: СРНА

Рајилић: Суд БиХ има нечију наредбу да нико од Бошњака не смије бити крив за убијање Срба

Предсједница Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић сматра да ослобађајућа пресуда Суда БиХ некадашњем команданту Четвртог корпуса такозване Армије БиХ Рамизу Дрековићу оптуженом за злочине над српским цивилима у Калиновику 1995. године представља још једно изгругивање породицама жртава и читавом српском народу.
Божица Живковић Рајилић - Фото: РТРС
Божица Живковић РајилићФото: РТРС

- Дрековић је у нападима и гранатирању побио дјецу која су се враћала из школе. Апелационо вијеће Суда БиХ сматра да он не треба да одговара, јер су то српска дјеца. Овај суд као да има нечију наредбу да нико од Бошњака не смије бити крив за убијање Срба - рекла је Рајилићева.

Рајилићева наводи да је ово је пета или шеста ослобађајућа пресуда Бошњацима за злочине над српском нејачи, од Јошанице до Сребренице, до злочинца из Зворника који је убио дијете у трудној жени.

- Суд БиХ је у свом одлучивању начинио на десетине намјерних процедуралних грешака када треба процесуирати злочине над српским цивилима. То је страшно, невјероватно и неправедно. И ми треба да живимо у једној држави? - пита Рајилићева.

Апелационо одјељење Суда БиХ правоснажно је ослободило Дрековића оптужбе за злочине над српским цивилима у Калиновику 1995. године.