latinica  ћирилица
22/11/2023 |  13:45 | Аутор: СРНА

Жупљанин: Ослобађајућа пресуда Дрековићу доказ да не постоји правна држава

Предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Слободан Жупљанин рекао је да ослобађајућа пресуда Суда БиХ Рамизу Дрековићу за злочине почињене над Србима у Калиновику доказује да не постоји правна држава и да су Срби и даље криви за све.
Слободан Жупљанин - Фото: РТРС
Слободан ЖупљанинФото: РТРС

Жупљанин је рекао да је за њега очекивана оваква одлука Суда БиХ, с обзиром на то да се ништа није промијенило у приступу процесуирању оптужених за ратне злочине.

- Србе осуђују на драстичне казне, а Бошњаци као да нису учествовали у трагичном сукобу у БиХ и као да су сви били чланови хуманитарних организација - рекао је Жупљанин Срни.

Према његовим ријечима, изгледа да је више десетина хиљада Срба починило самоубиство, па за њихово страдање нико није одговоран.

- То доказује непостојање правне државе, а када држава није правна, онда нема ни права ни правде, у овом случају једино за српски народ. То ствара и продубљује постојеће неповјерење и не води стварању услова за дугорочну стабилизацију односа међу народима који живе у БиХ - истакао је Жупљанин.

Он је закључио да без права и правде, истинског помирења и једнакости, нема услова за дугорочан опстанак БиХ.

Апелационо одјељење Суда БиХ правоснажно је ослободило некадашњег команданта Четвртог корпуса такозване Армије БиХ Рамиза Дрековића оптужбе за злочине над српским цивилима у Калиновику 1995. године.

Оптужница Тужилаштва БиХ теретила је Дрековић да је у прољеће 1995. године издао директну, строго повјерљиву наредбу артиљеријским јединицама на ширем подручју општине Коњиц да изврше неселективно гранатирање Калиновика, насељеног Србима.