latinica  ћирилица
22/11/2023 |  13:41 | Аутор: СРНА

Којић: Ослобађање Дрековића наставак вријеђања српских жртава

Предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић рекао је да је потврђивањем ослобађајуће пресуде Рамизу Дрековићу, некадашњем команданту Четвртог корпуса такозване Армије БиХ, Суд БиХ наставио са вријеђањем српских жртава, те српске судије позвао да га напусте.
Бранимир Којић - Фото: СРНА
Бранимир КојићФото: СРНА

- Убиство малољетника је у свакој нормалној држави, пред сваким нормалним судом кажњиво, осим пред овим накарадним циркусом. Ово није суд, ово је циркус, и то онај трећеразредни, сеоски који се одржава под шатором - нагласио је Којић за Срну.

Он је оцијенио да овакав махала суд не треба ниједној земљи, па ни БиХ која нема будућност.

Којић је навео да је Суд БиХ одлучио да "није крив" Дрековић, као ни Насер Орић, Хазим Фазловић, Самир Бејтић и многи други који су убијали Србе.

- А ко је крив? Ко је то нас убијао? Махмуљин побјегао, Превљак такође, Главаш у БиХ и нико га не хапси! Па, кога овај Суд прави будалама више? - пита Којић.

Он је у име породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила затражио да све српске судије напусте овај срамни Суд БиХ и тако покажу да им није само до личних интереса.

- Нека не каљају своје име и презиме, своје звање, нек не каљају своје сроднике који су убијени у претходном крвавом рату, нека не учествују у амнестирању убица. Поново тражимо од српских представника и парламентараца на нивоу БиХ да реагују поводом оваквог једностраног и пристрасног рада Суда БиХ, изабрани су да заступају интересе Срба и то морају да учине - поручио је Којић.

Апелационо одјељење Суда БиХ правоснажно је данас ослободило некадашњег команданта Четвртог корпуса такозване Армије БиХ Рамиза Дрековића оптужбе за злочине над српским цивилима у Калиновику 1995. године.

Оптужница Тужилаштва БиХ теретила је Дрековића да је у прољеће 1995. године издао директну, строго повјерљиву наредбу артиљеријским јединицама на ширем подручју општине Коњиц да изврше неселективно гранатирање Калиновика, насељеног Србима.

У оптужници је наведено да је у гранатирању током маја и јуна 1995. године убијено дијете од 15 година, а теже и лакше рањено више дјеце и одраслих, те разорено више објеката.