latinica  ћирилица
22/11/2023 |  13:24 | Аутор: РТРС

Стевандић: Српска доноси демократске одлуке, нису угрожена људска права и слободе

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је данас да Српска има сувренитет и да одлуке доноси демократски, те да би се они који је критикују требало да осврну на недемократско одлучивање, односно наметање одлука у БиХ од стране једног човјека који се представља као високи представник.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

- Сама прилика да овдје долазе представници ЕУ и ОЕБС-а и да јавно и отворено износе критике, говори о демократском карактеру Републике Српске и њених институција. Ми задржавамо врсту суверенитета да одлуке доносимо демократски, односно да их доноси Парламент. Било би лијепо да се они мало осврну на начин недемократских доношења одлука, односно наметање закона гдје један човјек доноси измјене закона којима се кажњава непоштовање његових одлука. О томе нисмо ништа чули с те стране - рекао је Стевандић, осврћући се на изјаву шефа Делегације ЕУ у БиХ Јохана Сатлера који је рекао да је забринут због поступака НСРС и усвајања закона којима се ограничава слобода говора и цивилног простора.

Стевандић је рекао да у Српској никада нису била угрожавана или ограничавана основна људска права и слободе, па ни након што је Парламент усвојио измјене Кривичног законика Српске којим је предвиђена криминализација клевете, те Нацрт закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација.

Он је рекао да представници ЕУ и други често преурањено реагују и без икакве објективне анализе, а поготово када је ријеч о акту који третира дјеловање невладиних организацији у Српској.

Када је ријеч о критикама да Српска кочи пут БиХ према ЕУ, Стевандић је рекао да је тај пут зауставило политичко Сарајево, иако су представници Српске пристали готово на све.

- Уосталом, у Сарајеву су они који прихватају да нелегални високи представник доноси законе умјесто парламента, а у Бањалуци су они који прихватају став Европске комисије да акте доноси парламент. Наше је да истрајемо и задржимо дијалог - рекао је Стевандић.