latinica  ћирилица
22/11/2023 |  13:15 ⇒ 13:25 | Аутор: СРНА

Нуждић: Земља која не кажњава убиства дјеце нема будућност

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић рекао је да је Суд БиХ ослобађајући Рамиза Дрековића поново послао застрашујућу поруку да је легитимно убијати српску дјецу, али и потврдио да БиХ као земља нема перспективу.
Виктор Нуждић - Фото: СРНА
Виктор НуждићФото: СРНА

Нуждић је истакао да земља која не кажњава убиства и рањавања дјеце не може претендовати да има било какву будућност.

Он је нагласио да је Суд БиХ ослобађајући Дрековића оптужбе за злочине над српским цивилима у Калиновику 1995. године, по ко зна који пут понизио српске жртве рата, због чега се поставља питање коме уопште треба овакво правосуђе на нивоу БиХ.

- Свједоци смо да и када се прикупе и доставе сви материјални докази од институција Републике Српске и кад тужилаштво подигне оптужницу и након скоро 30 година од злочина у неким случајевима и више судски, процеси се претворе у фарсу која служи само да би Суд БиХ донио ослобађајућу пресуду - навео је Нуждић.

Према његовим ријечима, у случајевима када су Срби жртве скоро по правилу нешто није у складу са законом, процедуром, доказним поступком, али када су на оптуженичкој клупи тада се све мијења и довољан је један једини исказ свједока за осуђујућу пресуду.

- Поступајући на начин као што је то до сада урађено, на десетине пута Србима је послата порука да је легитимно убијати српску дјецу, те да за Суд БиХ српске жртве не постоје - истакао је Нуждић за Срну.

Апелационо одјељење Суда БиХ правоснажно је ослободило некадашњег команданта Четвртог корпуса такозване Армије БиХ Рамиза Дрековића оптужбе за злочине над српским цивилима у Калиновику 1995. године.