latinica  ћирилица
22/11/2023 |  13:06 ⇒ 14:14 | Аутор: СРНА

Преговори о најбољем рјешењу за раднике фирме Арселор Митал на чекању

Синдикална организација компаније Арселор Митал Приједор преговара са руководством фирме о најбољем могућем рјешењу за више од 600 радника који нису радно ангажовани, изјавио је данас предсједник ове организације Дарио Антонић.
Арселор Митал Приједор -
Арселор Митал Приједор

Он је навео да се синдикат јутрос састао са генералним директором и менаџерским тимом, а да је за сутра договорен састанак приједорских и зеничких синдикалаца у Зеници.

Антонић је рекао новинарима у Приједору да синдикат тражи далеко већа права за раднике за вријеме њихове неангажованости него што омогућавају закон и интерни акти фирме, будући да је за вријеме чекања прописано 55 одсто плате, а да је у јуну, када је један број радника био на чекању, приједорски рудник исплаћивао 80 одсто плате.

- Договорили смо и продужење појединачног колективног уговора до краја првог квартала 2024. године, а који истиче 17. децембра ове године, што значи да смо задржали достигнута права, а у Зеници је управо и настао проблем јер је њихов појединачни колективни уговор вриједио до маја, а нови није испреговаран - додао је Антонић.

Он је рекао да је највећа бојазан неизвјесност колико дуго може трајати ова ситуација, као и да ће недоношење дугорочних одлука допринијети томе да радници напуштају фирму.

Предсједник Синдиката металаца и рудара Републике Српске Саша Кукољ рекао је да се Конфедерација синдиката Републике Српске одлучила обратити Влади Републике Српске и да је интерес Владе да се укључи у рјешавање овог проблема, подсјећајући да само "Арселор Митал Приједор" мјесечно плаћа 680.000 КМ пореза и доприноса за раднике.

- Ово је вријеме кад су људи приморани да раде додатне послове и кад имају пуну плату - додао је Кукољ.

Компанија "Арселор Митал Приједор" саопштила је прије два дана да је била приморана да привремено обустави процес рада будући да јој је једини купац Арселор Митал Зеница који је претходно обуставио производњу због лоших услова који владају на тржишту челика.