latinica  ћирилица
22/11/2023 |  11:51 ⇒ 13:20 | Аутор: РТРС

Опасност од тероризма у БиХ (ВИДЕО)

Избијањем сукоба на Блиском истоку и све већим присуством исламског радикализма, Европа страхује од тероризма. То у фокус ставља БиХ, која је у прошлости служила као одскочна даска за исламске терористе, поручили су стручњаци на научној трибини "Тероризам као геополитички инструмент" која ја одржана на Факултету безбједносних наука у Бањалуци.
Округли сто - Фото: РТРС
Округли стоФото: РТРС

Декан Факултета безбједносних наука Предраг Ћеранић рекао је да треба свима предочити чињеницу да у БиХ постоји терористички потенцијал.

- Тероризам је увијек био политички инструмент и не треба га посматрати одвојено, него у склопу реализације интереса великих сила, односно великих мегакорпорација, банкарских картела и једноставно речено глобализма, неолиберализма који жели своје вриједности да наметне читавом свијету и да прекроји границе неких држава, а друге потпуно уништи - навео је он.

Ћеранић је поручио да се мора учинити све да ниједна варница са ратишта на Блиском истоку и Украјини не дође на тло БиХ, јер је историја показала да је ово веома плодно за изазивање међунационалних и међувјерских сукоба.

Стручњак за безбједности Џевад Галијашевић рекао је западне земље никада нису жељеле да поразе тероризам у БиХ.

- Они су жељели да га користе у своје геополитичке сврхе. То је омогућило и власти Алије Изетбеговића и његовом политичком насљеднику, али и биолошком насљеднику, и његовој странци, па и његовим сљедбеницима у оквиру друхих политичких партија да наставе одржавати тај систем - рекао је Галијашевић.

И аналитичар Анто Маринчић рекао је да у БиХ постоји опасност од тероризма.

- Највећи проблем у свему овоме је што је тај тероризам увезен и њега гурају и финансирају под кринком хуманитарних организација и слично, а све због својих интереса - закључио је Маринчић.