latinica  ћирилица
22/11/2023 |  11:40 ⇒ 14:09 | Аутор: РТРС

Кроз дијалог Владе, синдиката и послодаваца до најбољих мјера

У Бањалуци је почела конференција о изазовима и будућности пословања коју, у оквиру активности на изради Програма економских реформи Републике Српске 2024-2026. године, организује Унија послодаваца Републике Српске.
Конференција у Бањалуци - Фото: Уступљена фотографија
Конференција у БањалуциФото: Уступљена фотографија

Конференцији, осим представника пословне заједнице, присуствују предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер и министри у Влади Српске.

Циљ пословне конференције је да се кроз дијалог препознају кључни економски и социјални изазови, као и правци дјеловања ка стварању продуктивне и социјално праведне заједнице, саопштено је из Уније послодаваца Републике Српске.

Премијер Српске је у поздравном говору поручио да дијалог Владе са пословном заједницом и синдикатима никада неће бити нарушен, истакавши да само заједно могу да доносе најбоље мјере.

Вишковић је рекао да је Влада партнер Уније послодаваца, наводећи да пословна заједница креира раст БДП-а, бољи стандард и веће плате.

Он је нагласио и да би економију требало одвојити од политике, наводећи да политичка дешавања имају велики одјек у економији.

Вишковић је навео да је заједнички проблем нестабилност на свјетском нивоу, као што су пандемија ковида 19, руско-украјински сукоб, те инфлација, али да је Република Српска показала да може да се избори са тим проблемима.

Сатлер је рекао да је свијет у протеклим годинама погођен бројним кризама, указујући на проблем сиве економије у БиХ и инфлације на глобалном нивоу.