latinica  ћирилица
22/11/2023 |  08:42 ⇒ 08:45 | Аутор: РТРС

Обиљежавање "Дана права дјетета" у Музеју Републике Српске

Одјељење за образовно-педагошки рад Музеја Републике Српске већ седамнаесту годину обиљежава међународни Дан права дјетета, да би се дјеци омогућио приступ и упознавање са културном баштином.
Наташа Ного - Фото: РТРС
Наташа НогоФото: РТРС

Музеја ће угостити ученике из удаљенијих школа, који нису у могућности да често посјећују ову установу. Ове године то ће бити ученици Основне школе "Петар Кочић" из Тополе и Основне школе "Милош Црњански" из бањалучког насеља Мотике.

Гостијући у Разбудилнику Радија Републике Српске музејски савјетник, Наташа Ного, истакла је да је ово само једна од активности коју музеј чини да би дјецу заинтересовао за историју, археологију или етнологију. Истакла је да су за дјецу и за данас припремили занимљив програм.

- Ученици ће обићи поставку од праисторије до савременог доба, дио поставке посвећене Другом свјетском рату и социјалистичкој Југославији (1945-1990) и едукативно-креативну изложбу "Чудесна моћ биља у народној медицини", те се упознати са шест одјељења кроз која ће их провести надлежни кустоси. Осим тога кроз кратак програм дјеца ће представити своју школу и свој родни крај, а за њих ће бити организована и радионица "Ми смо дјеца и имамо права", рекла је Наташа Ного.

Одјељење за образовно-педагошки рад Музеја Републике Српске органузује доласке дјеце у музеј и током манифестација "Прољеће у музеју", "Дјечија недјеља", а добру сарадњу имају и са Удружењем родитеља дјеце обољеле од малигних болести.

У музеју се на захтјев школа организује и "Музејски час", у оквиру којег наставници и кустоси дјеци уз занимљиве пројекције и интеракцују појашњавају одрећене историјске догађаје или епохе.

Данашње активности у Музеју Републике Српске реализују се у сарадњи са Омбудсманом за дјецу Републике Српске.